Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-22 09:30:00

Hargita Megye tanácselnöke Johannes Hahn európai biztoshoz fordult

Etnikai konfliktust gerjesztenek Romániában?

Nem etnikai szempontból kell vizsgálni az RMDSZ fejlesztési régiók újraszervezésére vonatkozó tervét – nyilatkozta portálunknak Borboly Csaba.

A megyei elöljáró levélben fordult Johannes Hahn európai biztoshoz, amelyben 11 kérdést tett fel Románia közigazgatási és regionális fejlesztési átalakításával kapcsolatban. Az ügy előzménye: Románia elnöke kezdeményezte az ország területi közigazgatásának átalakítását.


Latin- Amerika lesz Romániából?


Borboly szerint a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) és az ellenzéki Szociál-Liberális Unió (USL) elképzelése az ország közigazgatási újrafelosztását illetően egyaránt a latin-amerikai modellt követi, mely szerint csak a nagyvárosok fejlődnek, a kistelepülések pedig elszegényednek. Mint ismeretes, a PD-L nyolc nagy megyét hozna létre, az USL pedig nyolc nagy régiót, mindkettő a jelenlegi fejlesztési régiók határvonalai szerint, amit az RMDSZ ellenez.

A PD-L a jelenlegi megyék bizonyos hatásköreit a megyei jogú városokra ruházná át, ami nonszensz, hiszen egy polgármester elsősorban a saját települése érdekeit nézi, nem a környező falvakét, ráadásul elegendő kapacitása sem lenne a kistérség adminisztrálására, fejlesztésére – fejtette ki Borboly Csaba. Ugyanakkor az utóbbi idők politikai nyilatkozataira reagálva kijelentette: egyik román párt sem nyújt reális megoldást a székelyföldi térség román lakosai számára, nem is ismerik azok problémáit.


Előnyt élveznek a nagyvárosok


– Bukarestből senki nem kérdezte meg a helyieket, mik a gondjaik, elvárásaik – mondta a megyei elöljáró, hangsúlyozva: amikor az RMDSZ volt kormányon, 2009 előtt és után, sokkal több pénzt hoztak a megyébe, mint a PSD–PD-L-koalíció idején. – Kijelenthetem, hogy csakis az RMDSZ-es kormányzatisok munkája mentén fejlődik a térség, csak a szövetség politikusai dolgoznak a megye lakói érdekében, azok etnikai hovatartozásától függetlenül. Mások csak nyilatkoznak két-három hete folyamatosan, ám nem a valós problémáról beszélnek, hanem etnikai konfliktust próbálnak gerjeszteni – nyilatkozta a mindennapi.hu-nak Borboly Csaba.

A tanácselnök szerint a jelenlegi régiófelosztás sem megfelelő, amit az RMDSZ már régóta hangoztat, hiszen amellett, hogy nem vették figyelembe a kulturális-történelmi sajátosságokat a határvonalak megrajzolásakor, a 2007–2013-ra vonatkozó uniós programoknál szintén a nagyvárosok voltak előnyben.

Borboly Csaba szerint a kulturális sokszínűség alapvető európai érték, Székelyföldön pedig mindig is hagyománya volt a harmonikus egymás mellett élésnek. Amikor konfliktus volt, azt kívülről, hatalmi érdekekből generálták – szögezte le.

 

Borboly szerint Dorin Florea kérjen bocsánatot
A legutóbbi, 2010-es esztendőre vonatkozóan a romániai statisztikai hivatal által mért adatok szerint az egy főre jutó GDP Hargita megyében 4308 euró, míg Maros megyében ez a szám 4135 euró, tehát csaknem 200 euró a kettő közti különbség Hargita megye javára – hívja fel a figyelmet Borboly Csaba legfrissebb, június 21-i blogbejegyzésében. Hargita Megye Tanácsának elnöke ezzel Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea nemrég tett kijelentésére reagált, mely szerint Maros megye nem társulna két szegényebb megyével, Hargita és Kovászna megyével, hogy egy fejlesztési régiót alkossanak. Borboly azt is kiemeli a felmérésből, hogy Kovászna megyében a 2010-es GDP majdnem azonos a Maros megyeivel, 4048 euró.

A tanácselnök, a blogbejegyzéséhez hozzáfűzve, azt nyilatkozta, hogy szerinte Dorin Florea vagy szándékosan hazudott, vagy csak tájékozatlan volt, és hivatalos bocsánatkérésre szólítja fel a marosvásárhelyi elöljárót. Leszögezi: – …ha fejlettségről meg úgymond gazdasági mozgáskorlátozottságról akarunk beszélni, akkor ezt meg lehet tenni, de fordított irányban. Azaz ha a három székelyföldi megyét vesszük, akkor nem Maros, hanem Hargita kellene, üljön a magas lovon, de nem tesszük, mert érdekeink közösek, és a GDP-adatok meg a történelmi, kulturális és mindenféle mutatók egyértelművé teszik, hogy Maros, Hargita és Kovászna megye, tehát a hellyel-közzel a történelmi Székelyfölddel megegyező térség egy fejlesztési régióba tartozik.

A megyei tanács elnöke hozzátette: Hargita megye úgy képes erre a teljesítményre, hogy itt nincsenek GDP-produkáló nagyvállalatok, mint mondjuk Brassó, Szeben vagy Maros megyében. – És ez az igazán fontos dolog, mert azt jelenti, nálunk nem a gyárosok, a multik termelik a GDP-t, hanem a kis- és középvállalkozások. És ez a jövő, nem a nagy gyárak, amelyek ma itt vannak, holnap meg Kínában landolnak – írja Borboly Csaba.


 

–mi–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.