Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-02 21:00:00

Jövő áprilisban lehet a váltás

Észak-Koreában zajlik a hatalomátadás

Észak-Koreában „teljes gőzzel zajlik a hatalomátadás az országot vezető Kim Dzsong Il és legkisebb fia, Kim Dzsong Un között” – közölte vasárnap a Kyodo japán hírügynökség.

„Kim Dzsong Il az utóbbi időben egyre inkább csak a külpolitikával és Észak-Korea nukleáris programjával foglalkozik, míg a belpolitikai kérdésekben és az ország mindennapjai tekintetében az irányítás egyre inkább a fia, Kim Dzsong Un kezébe kerül” – állapította meg saját phenjani forrásaira hivatkozva a hírügynökség.

Észak-Koreában folyik a politikai, katonai és gazdasági apparátus átalakítása annak érdekében, hogy meg tudja adni a szükséges támogatást a "fiatal vezetőnek", ahogy Kim Dzsong Unt nevezik. Japán politológusok szerint a hatalomátadás 2012. április 14-re, Kim Dzsong Il apja, Kim Ir Szen születésének századik évfordulójára fog lezajlani.

Elemzők felhívják rá a figyelmet, hogy a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség tudósításai szerint Kim Dzsong Un az utóbbi időben mindig elkíséri az apját, ha az üzemekbe, intézményekbe látogat, hogy a helyszínen ellenőrizze a munkát. Ez azt jelzi, hogy az észak-koreai vezető országszerte meg akarja ismertetni az utódát, s meg akarja mutatni a fiának, hogyan kell irányítani az államot és érintkezni a néppel.

Az ifjabb Kim viszonylag nemrég, a múlt év végén jelent meg a politikai porondon. Sok politológus véleménye szerint a KNDK-ban azóta gyorsított ütemű hatalomátadás zajlik, amit többek szerint az észak-koreai vezető egészségi állapotának romlása ösztönöz.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.