Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-22 19:36:00

Kim Ir Szen-től számítják az időt

Észak-Korea: kommunizmus, istentisztelet (videóval)

Még mindig csak keveseknek adatik meg, hogy öt napot töltsenek a népi paradicsomban. Hangulatjelentés az észak-koreai diktatúra mindennapjairól és egy különös istentiszteletről.

Kedden érkeztünk, aznap egyetlen gép indult a fõváros nemzetközi repülõterérõl: a helyi légitársaság, vagyis az Air Koryo pekingi retúrjárata. Akadnak napok, amikor nincs ekkora zsúfoltság, ugyanis egyetlen civil repülõ sem bukkan fel a kifutón. Tévedés ne essék, 2010-ben vagyunk, vagyis mégsem: Észak-Koreában az idõszámítást is a nagy vezetõ, Kim Ir Szen elvtárs születési dátumához igazították, ezért most kilencvenkilencet írnak.

A szerző felvétele

Másodszor járok itt, és nem tudok nem arra gondolni, hogy ha Romániában annak idején nem történt volna meg az a felemás rendszerváltozás, most én is ilyen országban élnék.

Mindjárt érkezésünk elsõ fél órájában hatalmas megtiszteltetés ér bennünket: megkoszorúzhatjuk az ország örökös elnökének hatalmas bronzszobrát (amely a világ legmagasabb embert ábrázoló alkotása). Véletlenül elfelejtettünk virágot hozni, de ez sem gond: az autó csomagtartójából váratlanul elõkerül egy hatalmas csokor a „koreai és a magyar nép örökös és megbonthatatlan barátsága” felirattal, így felsorakozhatunk az ünnepi aktushoz. Halk zene szól a hatalmas téren, a lépcsõket épp úttörõk seprik (õk kiemelkedõ iskolai teljesítményük miatt nyerték el a megtisztelõ lehetõséget). Amikor fényképezni kezdek, egyik kísérõnk figyelmeztet: csak egész alakos képet készíthetek a Nagy Vezérrõl.

Hetekkel elõre, aprólékosan egyeztetett programunk van, és ettõl nem lehet eltérni. A Baptista Szeretetszolgálat a diplomata-negyedben bérel lakást, ebben szállunk meg. Az õr az udvarunkról még kienged, hogy elmehessünk a valutáért áruló élelmiszerboltba és vendéglõbe, de a lakótömb határán álló fegyveres õr már nem hagyja, hogy tovább kóboroljunk. Nemcsak kifelé, befelé sincs átjárás: helyi ember csak különleges engedély birtokában léphet be arra a területre, ahol külföldiek is elõfordulnak.

Legutóbb kilenc éve jártam itt, télen. A kizöldült természet jót tesz a betonrengetegnek, most nem tûnik kopottnak és sivárnak minden. A korábbi látogatáshoz képest jóval több a jármû is az utakon, de azért dugóktól egyelõre nem kell tartani; az útkeresztezõdésben álló rendõrnõk agilis forgalomirányítása autó híján elég vicces látvány. Hamar megtudjuk, hogy immár lehet magántulajdonban is autó, de az öt nap alatt mindössze két sárga rendszámot (ezzel különböztetik meg a magánt az államitól) sikerült felfedeznünk.

A fejlõdés más területeken is látszik, például az ütött-kopott szovjet IL–62-est vadonatúj orosz repülõgépre, TU–204-esre cserélték. A munkával megbízott egyiptomi cég is szépen halad az annak idején a világ legmagasabb szállodájának megálmodott betonmonstrum, a háromszáz méter magas, 1989 óta befejezetlenül álló Rjugjong Hotel építésével, trendi acél- és üvegköpenyt kerül a hatalmas betonfelületre.

Az öntudatos polgárok ingyen dolgoznak

A valutáért árusító boltban most is van magyar jelenlét (korábban rossz minõségû magyar borral töltötték fel az üres polcokat), ám a negyvenkét eurós Pick szalámi borsos árnak tûnik. Amikor az árcédulát nézzük, épp kikapcsolják a villanyt, így tárgytalan lesz az eladó tiltakozása, aki azért hagyta ott a kasszát, hogy erélyesen lebeszéljen a szalámi lefényképezésérõl.

Elmegyünk vidékre, a fõvárostól hetven kilométerre lévõ Sarivonba, a magyar orvosok által alapított megyei kórházba. A koreai háború alatt felhúzott épület már nincs meg, de a koreai és a magyar nép örök testvéri barátságát ma is kétnyelvû feliratos emlékmû õrzi. A kórházban is látszik a fejlõdés: az ötvenes években idehozott magyar gyártású röntgent ugyan még használják, de a mûtõt – amelyben legutóbbi látogatásunk idején kézben tartott elemlámpával, életlen szikével és érzéstelenítés nélkül mûtöttek – teljes egészében kicsempézték, és modern lámpával világítanak. Itt van villany, nem úgy, mint a kórtermekben, ahol víz sincs, és most legalább nem sörösüvegbõl folyik a betegekbe az infúzió, hanem rendes, erre a célra gyártott palackból.

Mikor megkérdezzük, mire volna szükségük, szinte mindent felsorolnak, ami egy kórház mûködéséhez kell. A baptisták most szívgyógyszert, antibiotikumot és tébécé elleni medicinákat hoztak, de nemrég érkezett meg az országba egy kétmillió dollár értékû gyógyszerszállítmányuk is. Ez a debreceni Teva Gyógyszergyár adományaként akkora segítséget jelentett az országnak, hogy a külügyminiszter-helyettes utolsó esti hivatalos vacsoránkon többször is megköszönte. Itt tudtuk meg azt is, hogy a Magyar Baptista Szeretetszolgálat az egyetlen külföldi nem kormányzati szervezet, amely állandó saját irodát tarthat fenn Észak-Koreában. Jártunk egy árvaházban is, itt sem tûntek a gyerekek alultápláltnak, viszont a legkisebbek a földön, pokrócon vagy vékony matracon feküdtek a bútortalan szobákban.

Sarivonba különben kétszer két sávos autópályán mentünk. A fõvárosból kifelé az elsõ ötven kilométeren megelõztünk egy tartálykocsit, a szembejövõ sávban pedig láttunk egy buszt és két teherautót. Ezután enyhült a jármûforgalom, gyalogost és kerékpárost viszont sokat láttunk. A leglehetetlenebb helyeken is sepregetnek vagy kézzel gyomlálják a két irányt elválasztó sávot. Amikor megkérdeztük, hogy kik õk, és mit csinálnak, a kísérõink elmondták, hogy az öntudatos polgárokat nagyon zavarja, ha szemetes és gyomos az autópálya, ezért akár hatvan-hetven kilométert is elbicikliznek, hogy megtisztogassák a kérdéses szakaszt. Nagyon sok füvet szedõ embert is megfigyeltünk, de nem étkezési céllal, hanem gyógyteának gyûjtötték a növényeket, legalábbis a kísérõink ezt állították.

 A szerző felvétele

Az ateista ország kevés keresztény gyülekezetének– ha nem az egyetlennek - vasárnapi istentiszteletén ülök, ide járnak a vallásos diplomaták is. Mellettem egy helyi férfi. Ért angolul, ezért megkérdezem tõle, mióta jár a gyülekezetbe. Több mint tíz éve, mondja büszkén, nálunk vallásszabadság van. A lelkész talán a legismertebb igeverset, a János 3:16-ot készül felolvasni (ez így szól: „mert úgy szerette Isten e világot, hogy az õ egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen õ benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen”). Mindenki nyúl a padban lévõ Biblia iránt, padtársam is lázasan keres, de nem jár sikerrel, mert az Ószövetséget lapozgatja percekig.

Budapestre kitérõvel érkezünk, elõtte meglátogatjuk a sanghaji világkiállítást. Megnézzük Észak-Korea standját is, a teremben hatalmas felirat foglalja össze az ország lényegét. Paradise for People, vagyis a nép paradicsoma. Hát, mit mondjak, épp onnan jöttünk, és ott nem úgy tûnt.

Lukács Csaba (Phenjan)


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.