Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-27 10:19:00

Gyengülni látszik Kim Dzsong II rezsimje

Éheztetik a katonákat Észak-Koreában

Észak-Koreában a katonák is éheznek egy titokban készített és az ausztrál ABC televízió honlapján bemutatott videofelvétel tanúsága szerint.

Az ABC szerint a felvételt egy észak-koreai újságíró készítette néhány hónappal ezelőtt, majd eljuttatta Kínába. A videón egy katona elmondja, hogy ezredének tagjai nem kapnak eleget enni. Később az állampárt egyik tagja látható, amint egy piacon utasít egy árust, hogy adjon rizst a hadseregnek. Koldusgyerekeket is látni a képeken. - Mindegyikünk úgy érzi, alig van ereje. Az ezredemben az emberek fele alultáplált – mondta a fiatal katona az újságírónak.


Vasútra van pénz, élelemre nincs

A felvételen, amelyből hétfő este mutat be részleteket a televízió, munkásokat is látni, akik egy olyan vasútvonalat építenek Phenjan közelében, amelyet az ABC szerint Kim Dzsong Il észak-koreai vezető és fia, várható örököse, Kim Dzsong Un számára tartanak majd fent. - Ez a vasútvonal Kim Dzsong Il ajándéka Kim Dzsong Unnak – mondta a munkafelügyelő a titokban dolgozó újságírónak.

Az újságírónak egy japán kolléga, bizonyos Isimaru Dzsiro, az észak-koreai ügyek szakértője mutatta meg, hogyan kell bánni a kamerával. A japán szerint a képek egyértelműen Kim Dzsong Il rendszerének fokozatos gyengüléséről tanúskodnak. - A hadsereg mindig az első helyen állt, de a rezsim már a katonáit sem tudja élelmezni - mondta Isimaru az ABC televíziónak.

A zord tél, a rossz termés és a külföldről történő vásárláshoz szükséges források elégtelensége súlyos élelmiszerhiányhoz vezettek Észak-Koreában, ami miatt az ország többször is külső segítségét kért. Az 1990-es években több százezren haltak éhen az országban. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) április végén jelentette be, hogy gyorssegélyt küld a mintegy 3,5 millió észak-koreai éhezőnek.

Az amerikai képviselőház június közepén tiltotta meg az Egyesült Államoknak, hogy élelmiszersegélyt nyújtson Észak-Koreának, abból a megfontolásból, hogy abból a sztálini rendszer és annak atomprogramja húzna hasznot, nem pedig az éhező lakosság.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.