Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-19 15:00:00

Gyermekek is vannak az áldozatok között

Egyre több áldozatot követelnek a NATO-támadások

Hét polgári lakos, köztük két gyerek vesztette életét vasárnapra virradóra a NATO egyik légicsapásában Líbia fővárosában - közölték a helyi hatóságok.

A líbiai kormányilletékesek elvitték a Tripoliban tartózkodó külföldi újságírókat a légicsapás helyszínére a főváros keleti Arada lakónegyedében. Egy kétszintes romba dőlt háznál éppen folytak a mentési munkálatok, holttesteket szedtek ki a romok alól. Négy másik ház is megrongálódott.

Gyermek holttestét mutatták az újságíróknak

Háled Káim líbiai külügyminiszter-helyettes azzal vádolta a NATO-t, hogy szándékosan mért légicsapást a lakóházra. Músza Ibráhim kormányszóvivő barbár cselekedetnek nevezte azt. Mint mondta, öt család lakott a házban, amelyet találat ért. Egy helyi kórházban három holttestet mutattak meg az újságíróknak, köztük egy gyermekét, és kormánytisztviselők azt közölték, hogy a légicsapás áldozatairól van szó. Nem volt azonban rögtön bizonyítható, hogy a három ember a NATO-támadásban vesztette életét. Arada negyed egy olyan körzetben van, amelynek lakói köztudottan Kadhafi-ellenesek.

Az ENSZ, az Európai Unió, az Arab Liga, az Iszlám Konferencia Szervezete és az Afrikai Unió magas rangú képviselői szombati kairói tanácskozásukon azt hangsúlyozták, hogy politikai megoldást kell találni a líbiai válságra. A találkozó után kiadott közleményükben fontosnak ítélték "olyan politikai folyamat mielőbbi beindítását, amely megfelel a líbiai nép jogos törekvéseinek". A résztvevők kiemelték az ENSZ ebben játszott szerepének és határozatai maradéktalan érvényesítésének a fontosságát.

Áldozatokat követel

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki - Amr Músza Arab Liga-főtitkár, Jean Ping, az Afrikai Unió bizottságának elnöke és más vezetők mellett - jelen volt az eszmecserén, úgy fogalmazott, hogy "olyan támogatásra van szükség, amely lehetővé teszi, hogy a líbiai nép úgy döntsön a jövőjéről, ahogy akar".
 

A katonák is hullanak

Afganisztánban pedig nyolc NATO-katona halt meg egyetlen napon, szombaton. A katonai szövetség vasárnap arról tájékoztatott, hogy három katona harci cselekmény közben, egy pedig a lázadók rajtaütésében vesztette életét. További négy NATO-katona balesetben halt meg szombaton.

A NATO nem közölt részleteket a felsorolt esetekről, és a halottak nemzetiségét sem árulta el, mivel a részletes információk közzététele az érintett országokra tartozik. A szombati haláleseteket is beleszámítva ebben a hónapban már 38 NATO-katona halt meg Afganisztánban, az év eleje óta pedig 244-en vesztették életüket.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.