Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-15 14:33:00

Brutális tények láttak napvilágot Afganisztánról

Egy ország, ami halálos a nőknek

Egy felmérés szerint jelenleg a nők számára a legveszélyesebb ország Afganisztán. A mindennapos erőszak, a szegényes egészségügyi körülmények, és nyomor teszik Afganisztánt a legkevésbé élhető helyé a nők számára.

– Ez az áttekintés bebizonyította, hogy azok a rejtett veszélyek, amit az oktatás hiánya és a borzalmas egészségügyi állapotok okoznak, ugyanolyan halálosak lehetnek, ha nem halálosabbak, mint a kézzelfogható erőszakos cselekmények. Mint a megerőszakolás vagy a gyilkosságok, amik általában a címlapokat uralják – mondta el Monique Villa, a felmérést készítő Thomson-Reuters alapítvány igazgatója.


Afganisztán a legveszélyesebb

– A folyamatos NATO légicsapások okozta életveszély és a helyi kulturális szokások kombinációja teszi Afganisztánt a legveszélyesebb hellyé a világon. A túlélései esély a nyugati világhoz képest elképesztően alacsony – mondta el Antonella Notari, a felmérésben résztvevő Women Change Makers szervezet vezetője. A WCM a nők szociális állapotával foglalkozó felméréseket végez szerte a világban, és lehetőség szerint támogatást is nyújt a válságövezetekben.

– Azok mellett a nők mellett köteleződtünk el, akik megkísérlik, hogy nyíltan, a nyilvánosság előtt megkérdőjelezzék a kulturálisan berögzült nemi előítéleteket. Sok olyan nő van, aki például rendőrként dolgozik vagy újságíróként ezekben az övezetekben, és folyamatosan megfélemlítik őket, de sok esetben az életük is veszélyben van. – fogalmazott az aktivista.

A felmérés szerint a második legborzalmasabb hely a Kongói Demokratikus Köztársaság, azt követi női horror szempontjából Pakisztán. A negyedik helyen a India végzett, az általános nőgyűlölet és a szexkereskedelem miatt. Az ötödik Szomália lett.


-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.