Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-12 17:00:00

Fukushimába látogattak a sajtó képviselői

Döbbenetes látvány az atomerőműben

A márciusi cunami és szökőár következtében megsérült japán Fukushimai atomerőműbe először engedték be a média képviselőit.

Az újságírókat az erőmű szakemberei vitték körbe a létesítményben, a médiamunkásoknak tetőtől talpig védőruházatba kellett öltözniük. Az Associated Press egyik munkatársa a BBC-nek elmondta: összetört és felborult teherautók, omladozó reaktorépületek látványa fogadta őket.


Halálfélelem és pánik

A japán hatóságok korábban is tervezték, hogy körbevezetik a sajtó képviselőit a tönkrement erőműben, de ez idáig nem volt biztonságos a sugárzási szint. A túra nem titkolt célja: közvetíteni a világ felé, hogy a helyzet normalizálódik, és hogy a szakemberek mindent megtesznek a helyreállítás érdekében.

Az újságírók pénteken látogattak el a fukushimai erőműhöz, ahol láthatták, hogy egy közeli futballpálya-komplexumban végzik a tisztítási műveleteket. Szombaton az erőműn belül nézelődhettek, és elkészíthették az első fotókat a világnak a tönkrement atomerőműről.

A médiatúrán részt vett Masao Yoshida, a fukushimai erőmű vezérigazgatója. A férfi elmondta, hogy a cunamit követően halálfélelme volt, de a helyzet most sokkal jobb, mint akkor. Azt is elmondta, hogy sikerült annyira stabilizálniuk az erőművet, hogy a környéken élők félelem nélkül élhetnek. Yoshida hozzátette: a munkások nehéz körülmények között próbálják helyrehozni a pusztítást.

Goshi Hosono, a kormány által kinevezett, az erőmű tisztításáért felelős politikus az ott dolgozó munkásokhoz intézett beszédében elmondta: Japán nagyon hálás az embert próbáló munkájukért.


Véget ért a rettegés? Fotó innen

A katasztrófát követően nagy mennyiségű radioaktív anyag szivárgott el, ami miatt a környező üzemeket be kellett zárni. Sokan munkanélküliek lettek, nem beszélve a hatalmas anyagi kárról, amit a katasztrófa okozott. A hatóságok abban bíznak, hogy év végéig sikerül lezárniuk a sérült reaktorokat, de azt is elmondták, hogy az atomerőművet csak évtizedek múltán lehet majd végérvényesen lezárni.

A szökőárban a hat fukushimai reaktor közül négy sérült meg súlyosan. A nukleáris üzemanyag-rudak a tönkrement hűtési rendszer miatt az egyes, kettes és hármas reaktorban olvadtak le. Emellett hidrogéngáz-robbanások is történtek. Az erőműben dolgozó szakemberek most a reaktor épületében felhalmozódott, erősen szennyezett (radioaktív) vízre próbálnak megoldást találni.

– mi (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.