Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-17 07:38:00

Vaskalapos gondozók fogságában az árvák

Csak a felnőttel azonos származású gyereket lehet örökbe fogadni

Egy új kutatás rávilágított, hogy az Egyesült Királyságban élő vegyes származásúak száma megduplázódott. Ráadásul az ilyen gyermekeket alig lehet örökbe fogadni.

Nagy-Britannia nemzetiségi összetétele sokkal színesebb és vegyesebb, mint amit eddig a hivatalos adatok alapján tudni lehetett a szigetország lakosságáról. Kétszer nagyobb, vagyis kétmillió főre tehető az Egyesült Királyságban élő kevert népesség száma, mint az a hivatalos adatokban szerepel – tette közzé a brit közszolgálati BBC a legfrissebb értesüléseket.


Már nem sértően kérdeznek

A brit Szociális és Gazdasági Kutatóközpont (ISER) által a különböző etnikai csoportokról végzett legfrissebb kutatás adatai szerint az egymástól eltérő származású szülők gyermekei képezik a legnagyobb etnikai csoportot az országban – felülmúlva a magukat feketékhez vagy indiai eredetűekhez sorolók számát is. Az új kutatás azért pontosabb az eddigi adatokhoz képest, mert a kérdezőbiztosok ezúttal már nem a sokak számára visszataszító vagy sértő „kevert származásra” kérdeztek rá, hanem a szülők etnikai hovatartozása alapján állították fel az új statisztikai adatokat.

Ezek alapján a kutatók azt is megállapították, hogy míg a fekete  gyermekek csak 65 százalékban teljesítik a tízéves kornak - a brit előírások szerint - megfelelő tanulási szintet, addig a kevert származásúak már 73 százalékban teljesítenek, megközelítve ezzel a fehérek által elért 77 százalékos arányt. Ázsiai és fehér szülők gyermekei viszont már 79 százalékos eredményeket produkáltak, hasonlóan az indiai származásúakéhoz, a csak 67 százalékon teljesítő pakisztáni vagy bangladesi tízévesekhez képest. Az új adatokat alátámasztandó a BBC felsorolt néhány vegyes származású médiaszemélyiséget és sportolót is, mások mellett Myleene Klass és Leona Lewis énekesnőket, Lewis Hamilton Forma-1-es versenyzőt, Mark Ramprakash krikettezőt vagy Ryan Giggs és Rio Ferdinand labdarúgókat.


Rögeszmék csapdájában

A kutatás azonban rávilágított az állami gondozás csapdáiba esett vegyes származású gyermekek problémáira is, akiknek a teljes, családi élethez való esélyeit tulajdonképpen gondozóik csökkentették majdnem nullára.  Az eredményeket azt követően tették közzé, hogy a konzervatív David Cameron miniszterelnök megígérte, felgyorsítják az örökbefogadási folyamatot az Egyesült Királyságban, ahol jelenleg 65 ezer gyermek vár új családra.

Az eljárást lassítja, hogy a brit szociális gondozók olyan – az élet bármilyen másik területén törvénysértőnek minősülő – áltudományos rögeszméhez ragaszkodnak, amely szerint az örökbefogadó szülőknek ugyanazokat az etnikai összetevőket kell felmutatniuk, mint amivel az általuk adoptálni kívánt gyermek rendelkezik.

 

Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.