Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-02-06 14:48:00

Segélypénzekből fizették XVI. Benedek útját

Brit botrány a pápai vizit körül

Parlamenti képviselők arról faggatták az Egyesült Királyság kormányát, miért költöttek 3 millió dollárt a nemzetközi fejlesztésre szánt pénzekből XVI. Benedek nagy-britanniai látogatására.

A brit képviselők szerint a minisztereknek be kellene számolniuk arról, mire költötték a nemzetközi támogatásokra szánt pénzeket a katolikus egyházfő tavaly szeptemberi látogatásakor, és hogy mindez miként érinti az ország tengerentúli segélyekre vonatkozó kötelezettségeit.

A katolikus egyházfő tavaly szeptemberben tett négynapos látogatást a szigetországban. A becslések szerint a vizitre több mint 16 millió dollárt költöttek a brit minisztériumok. Az ellenzéki Munkáspárt szerint az összeget vissza kellene adni a nemzetközi segélyezéssel, így az éhezés leküzdésével foglalkozó kormányzati hivatalnak (DFID). A DFID azonban azt állítja, a 3 millió dollár nem érinti a nemzetközi segélyezést, mert a pénzt a hivatal üzemeltetési költségeiből különítették el.

Malcolm Bruce, a brit alsóház külügyi bizottságának liberális elnöke szerint sokakat meglep,  hogy a brit támogatási pénzekből a pápa látogatására költöttek. A DFID szóvivője viszont azzal érvel, hogy hozzájárulásuk a pápalátogatás költségeihez egyfajta elismerése annak, hogy a katolikus egyház a fő szolgáltatója az egészségügyi és oktatási területeknek a fejlődő országokban.

A pápai vizit finanszírozása körül fellángolt viták különös megvilágításba helyezik a történteket. A  pápalátogatás hivatalos honlapján ugyanis online ajándékbolt is nyílt, azzal a szándékkal, hogy a vásárlásokkal segítsék a becslések szerint ötmilliós brit katolikus közösséget abban, hogy előteremtse a XVI. Benedek négynapos látogatásának rájuk háruló költségét. Az üzlet kínálatában zászlócskák, baseballsapkák, pólók, villanygyertyák, bögrék, sőt még Swarovski-karkötő is várta az érdeklődőket.

Sok hívőt felháborított, hogy az önkéntes adományozáson túl az egyház „belépőjegyet” akart szedni a legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseményekre. Nemtetszésüknek a Catholic Herald című újság honlapján is hangot adtak. A brit katolikus egyház illetékese bosszankodva utasította vissza a feltételezést, miszerint a hívőktől pénzt kérnének azért, hogy misére mehessenek, és hangsúlyozta, hogy az adakozások a szállítási és egyéb költségeket fedezik.

Mindazonáltal, XVI. Benedek szeptemberi látogatása történelmi jelentőségű volt, mivel katolikus egyházfő állami látogatáson – vagyis a brit uralkodó vendégeként – még soha nem járt Nagy-Britanniában. A német pápa lengyel elődje, II. János Pál 1982-ben szintén felkereste Nagy-Britanniát, ám ő nem II. Erzsébet királynő vendégeként érkezett; azóta is diadalmas sikerként számon tartott látogatása hangsúlyozottan lelkipásztori körút volt.

XVI. Benedeket azonban a brit uralkodó – egyben az anglikán egyház első számú vezetője – személyesen fogadta Edinburghban, a királyi család legmagasabb rangú tagjainak kíséretében.
A katolikus egyházfő ráadásul egy olyan országba érkezett, ahol katolikusok több mint háromszáz éve a trón közelébe sem kerülhetnek az 1701-ben kelt, máig érvényben lévő trónöröklési törvény értelmében. Az Act of Settlement gondoskodik arról, hogy Angliának ne lehessen katolikus uralkodója, sőt még olyan sem, akinek a házastársa „pápista”.

E korlátozás felszámolását az előző, munkáspárti brit kormány felvette távlatos törvényalkotási programjába, ám a tavaly májusi parlamenti választások óta – amelynek nyomán konzervatív-liberális koalíció került hatalomra – a kérdés nem hivatalos értesülések szerint lekerült a napirendről.

Anglikán liturgia a római egyházban
XVI. Benedek nagy-britanniai látogatása – a nyilvánosan számos alkalommal demonstrált szívélyes kapcsolatok ellenére – korántsem jelenti azt, hogy az anglikánok és katolikusok viszonya problémamentes lenne. A legkomolyabb feszültségforrások egyike a Vatikán tavalyi kezdeményezése, amely lehetővé teszi, hogy az egyházukkal elégedetlen, áttérni kívánó anglikán hívek protestáns örökségük és liturgiájuk egyes elemeinek megőrzésével együtt is teljes hitközösséget vállalhassanak a római egyházzal.

Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.