Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-04 20:00:00

Pszichésen széthullott katonák tengődnek a háború után

Boldog július negyedikét: így foszlik szét az amerikai álom

Döbbenetes adat látott napvilágot: minden ötödik amerikai hajléktalan veterán katona. Ma a Függetlenség Napját ünneplik az Egyesült Államokban.

Családok szerte az egész Egyesült Államokban ma ünneplik a Függetlenség Napját. Sokan viszont számolják a napokat, hogy mikor térnek vissza szeretteik az afganisztáni katonai szolgálatból, mintegy 33 ezer csapatot várnak vissza 2012 szeptemberéig.


Az elme csatája

Azoknak, akik elhagyják katonai életüket, kihívásokkal kell szembenézniük a civil életben. A kevésbé szerencsések hajléktalanokká válnak, és súlyos csatákat vívnak saját elméjükkel, lelkükkel. Az Irakban és Afganisztánban szolgáló katonák egy része hamarabb találja magát utcán, mint egykoron a vietnami veteránok. A legújabb statisztikák szerint az Egyesült Államokban minden ötödik felnőtt hajléktalan veterán katona. Országos szinten mintegy 130 ezer ex-katona (nők és férfiak egyaránt) vált hajléktalanná, és tengeti mindennapjait az amerikai nagyvárosok egyikében. Ezek közül is Los Angeles tekinthető Amerika hajléktalan fővárosának, ahol nagyságrendileg 8.000 veterán él fedél nélkül- adta hírül a Veteránok Szövetsége.


Született Július negyedikén: vietnami veteránsors

Más szervezetek, beleértve a non-profit csoportokat is segítő jobbot nyújtanak a hajléktalanoknak. Szerintük sokkal több fedél nélkül élő ember van az utcákon, mint azt a statisztikák mutatják.


Kartonváros a luxusnegyedben

Los Angeles belvárosában, a felhőkarcolók és csillogó épületek tövében található Skid Row. Az 50 blokkból álló „városban” élik mindennapjaikat a hajléktalanok. Ez billog Los Angelesnek, amely a strandjairól és a hollywood-i csillogásáról híres szerte a világon. Éjszaka kartondobozokban alszanak a hajléktalanok, de ahogyan felkel a nap, megjelenik a rendőrség is, akik szétoszlatják a fedél nélkülieket. A környéken állandóan harsognak a rendőrségi és mentő szirénák, a hajléktalanok pedig fel-alá járkálnak zsúfolásig teletömött bevásárlókocsijaikkal. Ezekben van minden vagyonuk, az életük.

Sok karitatív csoport dolgozik azon, hogy jobbá tegyék a hajléktalanok életét: élelmiszert, tisztálkodási lehetőséget és egészségügyi ellátást biztosítanak neki, de sok veterán katona –az önérzete miatt is– elutasítja a segítséget.


Milyen igaz! Vége az amerikai álomnak

Rob Campbell is egyike a hajléktalan vateránoknak. Állítása szerint titkos számítógépes rendszereket működtetett az amerikai hadseregnél. Most pedig egy kapualjban alszik, oda táborozik le éjszakára. Haja csapzott, körme koszos. Cambell, aki két évig szolgált az Amerikai Légierőnél azt mondja, hogy azok kerülnek utcára, akik drogfüggők, elvesztették a munkájukat vagy jogi bonyodalmakba keveredtek. Sok hajléktalan veterán büszkén viseli a katonai sisakot és érmeket, de pillantásuk zavaros és távolba révedő. A trauma és mentális betegségek az arcukba vésték stigmáikat.


Sürgős segítség kell

Melissa Tyner ügyvéd egy ingyenes jogi képviseletet biztosító irodánál dolgozik. Szerinte az amerikai hajléktalan veteránoknak segítségre van szükségük, hiszen poszttraumás stressz zavarral jönnek vissza a háborús övezetekből, és ez okozza a vesztüket. Sokan kábítószerekkel és alkohollal próbálják enyhíteni a kínzó mentális és fizikai bajokat, emiatt nem mennek menhelyekre és ellenállnak a hatósági intézkedéseknek is. A hadseregben nem használtak drogokat, hiszen az kizárást és egyéb előnyök megvonását vonta volna maga után.

Egy másik ügyvéd, Elly Kugler szerint a hajléktalan veteránok alapvető szolgáltatásokhoz nem férnek hozzá, mint az orvosi ellátás vagy lelki tanácsadás. Az ügyvéd szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy ezek az emberek a legveszélyesebb háborús régiókban szolgáltak, társaikat, barátaikat látták a csatatéren meghalni. Emiatt menekülhetnek a kábítószerek világába, hiszen képtelenk elfelejteni a kísértő múltat.

A csapatok visszatértével nincs garancia arra, hogy nem növekszik tovább a hajléktalan veteránok száma. Nick Nickelson, egy hajléktalanokat ellátó szervezet szóvivője szerint komolyabb, rosszabb lesz a helyzet a mostaninál. Elmondta: a vietnámi veteránok helyzete sem volt fényes, de a mostani sokszor rosszabb annál. Hozzátette: nem tudja mi lesz a jövőben, de úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok elnökét sem nagyon érdekli ez a társadalmi probléma. Bár Barack Obama ígéretet tett arra, hogy 2015-ig  felszámolja a hajléktalanságot, egyelőre nincs előrelépés az ügyben.

 

–mi, BBC–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.