Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-24 18:47:00

Újabb diplomáciai botrány a küszöbön

Bíróság elé kerülhet a Koránt égető lelkész?

Az afgán elnök szerint Terry Jones tiszteletes obszcén és sértő tette feszültséget próbál kelteni a vallások között. Karzai felszólítja az amerikai kormányt és az ENSZ-t, hogy állítsák bíróság elé a papot.

Terry Jones floridai tiszteletes és gyülekezete tavaly szeptemberben, az Egyesült Államok elleni 2001-es terrortámadások évfordulóján mintegy 30 Korán elégetésére készült, amitől csak amerikai vallási vezetőknek, valamint az Obama-kormány védelmi miniszterének, Robert Gatesnek a személyes beavatkozása térítette el.  Március 20-án viszont bűnösnek ítélte, és mégis elégettette az iszlám szent könyvét.

A Korán-égetés nemzetközi napja

Az égetést egy hatórás térgyalás után ejtették meg a floridai Gainesville-ben 30 ember előtt, a bíró Terry Jones volt. A vádat egy keresztény hitre tért muszlim, a védelmet egy dallasi imám képviselte, a Jones tiszteletes vezette, néhány tucat főt számláló gyülekezet által felépített Dove World Outreach Centerben. – Olyan igazságosan jártunk el, amennyire csak lehetséges, ami nagyon nehéz volt" –  nyilatkozott Jones tiszteletes.

Jones meghirdette a Koránítéltetés Nemzetközi Napját, majd a Koránégetés Nemzetközi Napjját is, a New York-ban megépítendő muszlim kulturális központ elleni tiltakozásként. Mint mondta, ha az esküdtszék más ítéletet hozott volna, bocsánatot kért volna azért a kijelentéséért, miszerint a Korán gyűlöletet szít. Szavai szerint nem fog többé nemzetközi koránégetést kezdeményezni.

Jones és gyülekezete szeptemberben mintegy 30 Korán elégetésére készült, amitől csak amerikai vallási vezetők, valamint az Obama-kormány védelmi miniszterének, Robert Gatesnek a személyes beavatkozása térítette el. A Korán mostani "kivégzésének" módjáról a vallási közösség Facebook-oldalán lehetett szavazni. Az ítészek - akiknek száma Jones szerint több száz volt - a ledarálás, az elsüllyesztés, a fegyveres kivégzőosztag és az elégetés között választhattak.

Az afgánok nem szeretik az ilyet

2005 májusában mintegy 15 embert gyilkoltak meg Afganisztánban, miután a Newsweek amerikai hetilap nyilvánosságra hozott egy olyan,  utóbb tévesnek bizonyult cikket, mely szerint amerikai katonák a guantánamói börtönben megszentségtelenítettek egy Koránt. Azóta is számos esetben voltak ugyanilyen, az Afganisztánban lévő külföldi katonákat vádoló híresztelések, amelyeket azonban mind a NATO, mind az afgán hatóságok cáfoltak, a tálib lázadókat vádolva hamis hírek terjesztésével.

Nem elképzelhetetlen, hogy Jones tiszteletesnek csakugyan felelnie kell a tettéért, hiszen Amerikában tilos a más vallások elleni uszítás. Mindenesetre a diplomáciai botrány küszöbön áll, különösen, ha Karzai felvetéséhez más muzulmán államok is csatlakoznak.  

A Korán számos része egyébként szinte egyezik a zsidó és keresztény szent iratokkal, hirdeti a békét, tiszteletet és toleranciát, A Korán sok helyütt szerető, megbocsátó Istenről beszél, aki arra inspirálja a követőit, hogy terjesszék szeretetét szomszédaiknak és az egész világnak. Ugyanakkor a Korán elítéli a szerencsejátékot, a bálványimádást, a paráznaságot, előírja a bűnbánatot és az irgalmasságot a muzulmánoknak. A Korán szerint is Isten a mindenség teremtője, lesz feltámadás, utolsó ítélet, van menny és pokol.

MTI, mi


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.