Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-04 14:35:00

Világi alapokra helyeznék Amerikát

Biblia nélkül sokkal jobban mennek a dolgok?

Különös találkozót szerveznek Amerikában annak érdekében, hogy leszámoljanak a vallásossággal.

Nagyjából 400 ember várható arra a hartfordi (Connecticut) konferenciára, ahol a vallásosság végét és a szekuláris jövőt akarják népszerűsíteni ateisták. Azok, akik részt vesznek az eseményen, hatalmas hirdetőtáblákon hirdetik majd a két legnagyobb amerikai ateista-híresség, Katherine Hepburn és Mark Twain gondolatait. Előbbi kijelentette: „Ateista vagyok és kész”, míg Twain szerint „A hit annyit jelent, mint elhinni a nem létezőt”.


Templom vagy Super Bowl

Az Egyesült Államokat egyre inkább úgy ábrázolják, mint a vallási buzgóság melegágyát. Michele Bachmann és Rick Perry vallásos politikusok hazájában azonban egyre nagyobb méreteket ölt a nem-vallásosak csoportja. Annie Laurie Gaylor, az FFRF ateista szervezet alelnöke szerint az ateizmus utat tört magának Amerikában, és manapság nagyon jó szabadgondolkodásúnak lenni az országban.

Az ateisták pontos száma ismeretlen, csupán becslések vannak erre vonatkozóan. A Pew Kutatóintézet felmérése szerint a lakosság 12 százaléka, míg a hartfordi Trinity College világi tudományok tanszékének adatai szerint Amerika népességének 20 százaléka ateista.
A kutatók azonban egyetértenek abban, hogy az elmúlt három évtizedben megduplázódott a nem hívők száma, és főként a fiatalok körében népszerű az agnosztikus gondolkodás. Úgy vélik, hogy az ateizmus a leggyorsabban fejlődő „vallás” az országban.


Hit? Fotó innen

Barry Cosmin, a hartfordi Trinity College vallásosságot kutató felmérésének vezetője elmondta: az amerikai fiatalok negyede semmilyen valláshoz nem kötődik, emiatt Amerika a szekularizáció irányába tendál. Elmondta: nem is olyan régen vasárnaponként a boltok zárva voltak, sőt semmilyen sportesemény nem volt a hetedik napon. Manapság azonban az emberek többsége vasárnaponként vásárolni megy, illetve az óriási tömegeket vonzó vasárnapi Super Bowl meccseket részesíti előnyben a pihenés és templomba járás helyett. A professzor szerint a válás, a melegházasságok vagy az a tény, hogy sok a házasságon kívül született gyermek, nem tesznek jót az ország erkölcsi, morális és vallási identitásának.


Ördögi kör?

Egy másik felmérés szerint a felnőttek 40 százaléka jár templomba vasárnaponként. Az egyetemeken egyre gyakrabban készítenek tanulmányokat a szekularizáció rohamos terjedéséről. Már szervezet is épült az ateizmusra: az Amerika Világi Koalíciója irodákat, társszervezeteket működtet szerte az országban. Az egyik ilyen fiókvezető, Herb Silverman Dél-Karolinából elmondta: 1994-ben alapította 10 emberrel a csoportot, de mára már 150 főt számlálnak. Hozzátette: szerinte a Biblia nélkül sokkal jobban mennek a dolgok.

Kétség sem fér hozzá, hogy a különböző vallási csoportok mélyen beférkőztek az amerikai politikai életbe, erre a legjobb példa a republikánusok. Kosmin szerint azonban nem szabad összemosni a vallás és politika határait, hiszen emiatt sokan kételkedhetnek a konzervatív politikusok szavahihetőségében és így nyer egyre inkább teret a szekularizáció.

Érdekes  az is, hogy a kongresszusból mindössze egy ember, a demokrata Pete Stark merte vállalni, hogy nem hisz Istenben. Nyílt titok azonban, hogy 27 másik kongresszusi tag is ateista, mégsem verik e tényt nagy dobra. Vajon miért?

– mi (forrás: The Guardian)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.