Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-09 19:49:00

A városban úrrá lett a rettegés – az ima segíthet

Bármely pillanatban kitörhet a millió életet veszélyeztető vulkán!

Bármelyik pillanatban kitörhet az a több mint háromezer méter magas vulkán, amely a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határvidékén magasodik, mindössze 15 kilométerre az egymillió lakosú Goma városától.

Geológusok, földrengéskutatók dolgoznak azon, hogy fölmérjék egy minden eddiginél pusztítóbb katasztrófa bekövetkezténak valószínűségét.

A kongói Nyirakongo egyike a világ legkevésbé ismert, ugyanakkor legaktívabb tűzhányóinak. Mivel immár húsz éve törzsi harcok dúlnak a térségben (és a szomszédos Ruandában), nem csoda, hogy elkerüli a kutatók nagy része. Hiába a tűzszünet, a hutuk és a tuszik háborúskodásának nem akar vége szakadni.  Habár húszezer ENSZ békefenntartó van jelen a térségben, időről időre kiújulnak a harcok. A földönfutóvá vált lakosság egy része  Gomába menekült a fegyveres összecsapások elől, így a város lakossága becslések szerint már eléri az egymilliót.

 
A Nyirakongo az egyik legveszélyesebb aktív tűzhányó

Ám nem elég a fegyverek fenyegetése, Gomát a határában emelkedő Nyirakongo is veszélyezteti. A tűzhányó az elmúlt évtizedekben kétszer is pusztított. Először 1977-ben, amikor a kitörő forró láva óránkénti száz kilométeres sebességgel zúdult le a hegyoldalról, több száz ember halálát okozva.

Akkor a magma megállt a belváros előtt, nem úgy, mint 2002-ben, amikor elöntötte azt. Mivel a figyelő szolgálatok időben figyelmeztettek, így a lakosság túlnyomó része el tudott menekülni, így a kitörés viszonylag kevés emberéletet követelt. A láva a város mintegy 40 százalékát pusztította el, tizennégyezer épület dőlt romba, és 350 ezren váltak földönfutóvá. 

Bármennyire is komoly volt a pusztítás, a tűzhányó működését figyelő szakemberek jól tudják, hogy a vulkán ennél sokkal szörnyűbb katasztrófát is előidézhet. Ezt a nézetet osztja Dario Tedesco olasz vulkánkutató is, aki – európai uniós támogatással – immár 15 éve azon dolgozik, hogy fölmérje egy ilyen rettenetes, pusztító kitörés bekövetkezésének valószínűségét. Szerinte a Nyirakongo időzített bomba, amely hamarosan ki fog törni, és akkor egy modern kori Pompeji válhat Gomából. 

 

Valló László
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.