Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-30 14:10:00

Az amerikai gazdaság fellendülése támogatni fogja az eurót?

Az elemzők nem készülnek összeomlásra

Az év utolsó kereskedési napján az euró visszaesése véget ért, és az éves mélyponttól eltávolodott. A 2012-es évet tekintve optimisták a szakértők, szerintük nem fenyeget összeomlás.

Péntek reggel a közös valuta 1,2945 amerikai dolláron állt, azaz egy dollár 0,7723 euróba került. Korábban, az utolsó két kereskedési napon az eurónak súlyos veszteségekkel kellett megbirkóznia. Előző nap az izzó adósságválság miatt átmenetileg 1,2858 dollárra süllyedt az árfolyam, azaz 2010 szeptembere óta a legmélyebb pontra csökkent. Reggel a kereskedők nagyon gyér kereskedésről beszéltek a devizapiacon, kis forgalommal. Az euró eleinte 1,29 dollárnál tudott stabilizálódni. Egy sor olasz államkötvény aukciója után, amelyek az utolsó kereskedési napokat jellemezték, az év végére visszatért a nyugalom a devizapiacra.


Rosszabb is lehetne a helyzet

2011-ben az euró 3,2 százalékot veszített az értékéből a dollárral szemben és így 2010 után sorban a második évben veszteséggel zár. Számos szakértő még így is úgy gondolja, hogy a már régóta elhúzódó euró-adósságválság tekintetében a csökkenés viszonylag mérsékelt.
2012-ben lényegesen jobb sora lehet az eurónak. A legfontosabb téma azonban várhatóan jövőre is ugyanaz marad, mint idén, az európai országok jelentős eladósodottsága. A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble, azonban optimista, és azt reméli, hogy a politikusok „újra megtalálják a kapaszkodót”. „Azt hiszem, hogy a következő tizenkét hónapban eljutunk oda, hogy elhárítsuk a fertőzésveszélyt és az eurózónát stabilizáljuk” – jelentette ki a CDU-s politikus a Handelsblattnak.


Az euró stabilitását és esetleges növekedését várják

A bankok többsége azt várja, hogy az euró a következő évben stabil lesz, vagy valamennyire növekedik. A Handelsblatt felmérése szerint a bankok és befektetési házak szakértői úgy számolnak, hogy a közös fizetőeszköz árfolyama 2012 végére 1,33 dollárra nő.

Ha a bankok előrejelzése beválik, akkor a valutaárfolyam alakulása a következő évben nem jelent komoly változást az exportvállalatok számára. Különben is a cégek dollárfüggése az elmúlt években lecsökkent. Gyakran előfordul, például az autógyártóknál, hogy az árfolyamkockázat minimalizálása érdekében a gyártóegységeket külföldre helyezik. A BMW-nek például Dél-Kaliforniában, Spartanburgban van egy üzeme, ahol tavaly körülbelül 169 ezer járművet gyártottak.


Az amerikai gazdasági helyzet változása támogathatja az eurót

A svájci elemzők és közgazdászok úgy látják, hogy 2012 második felében jön el az euró ideje. „A kockázatvállalási kedv visszaesése és az amerikai gazdaság fellendülése támogatni fogja az eurót” – állítják a svájci bank, a Julius Bär szakértői. A BayernLB várakozásai szerint enyhülni fog az európai adósságválság. Ha Olaszország a finanszírozási szükségleteit tavasszal fedezni tudja, akkor a hatalmas amerikai költségvetési hiány kerül majd a figyelem középpontjába, ami leértékeléshez vezethet – állítják Münchenben.

Természetesen vannak „európesszimisták" is, mint például a Fuggerek magánbankja. Ők 2012 végére 1,22 dolláros árfolyamra számítanak, valamint az amerikai kereskedelmi mérleg stabilizálódására és az amerikai ipari termelés növekedésére. A bankok szakértőinek tavalyi euró–dollár előrejelzései azonban jók voltak. Átlagosan 1,34 dolláros árfolyamot jósoltak, ami mindössze három centtel kisebb, mint a tényleges ár.

 

handelsblatt.com / K.M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.