Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-10 19:37:00

Ma van a gyermekmunka elleni világnap

Apró kezek: családjukért kockáztatják az életüket

A gyerekek és tinédzserek több mint 7 százaléka, vagyis több mint 115 millió fiatal végez veszélyes, sokszor életveszélyes munkát - közölte pénteken kiadott jelentésében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

Az ENSZ szakosított szerve szerint a gyerekeket foglalkoztató termelési ágazatok skálája igen széles, a bányászattól és a fémfeldolgozástól a mezőgazdaságon és a cipőgyártáson keresztül a virág- és banántermesztésig terjed.
 

Nyomorban, szegénységben

A gyermekmunka elleni világnap, június 12-e alkalmából közzétett dokumentum szerint a gyerekkorú, tehát 18 év alatti foglalkoztatottak jóval több mint fele veszélyes munkát végez, a túlnyomó többségük Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. A rendkívüli szegénység mindegyiküket arra ösztönzi, hogy testileg és lelkileg is veszedelmes munkát vállaljanak, sokszor olyat, amelynek során olyan mérgező anyagokkal kerülnek kapcsolatba, amelyek csak később, évek múlva éreztetik káros hatásukat.

A jelentés szerint az utóbbi évtizedben folytatott kampány hatására csökkent a veszélyes munkát végző lányok száma, s jelenleg az ilyen tevékenységgel foglalkozó 18 év alattiak zöme fiú. A legnagyobb a számuk Ázsiában, ahol 48 millió gyerek és fiatal tinédzser - a térség ilyen korú lakosságának mintegy 5,6 százaléka veszélyes munkával keresi meg a létfenntartáshoz szükséges pénzt.
 

Gyermekmunka: tegyünk ellene!

Aranyat bányásznak az apró kezek

Afrikának a Szaharától délre eső részén 39 milliónál valamivel kevesebb az ilyen gyerekek száma, ám ők korosztályuk több mint 15 százalékát teszik ki. Latin-Amerikában a számuk 9,5 millió, arányuk a gyermek és fiatal tinédzser korú népességen belül pedig 6,7 százalék.

Az ENSZ egyik munkatársa ugyancsak pénteken közzétett, a gyermekekkel végeztetett rabszolgamunkáról szóló jelentésében arról számolt be, hogy lelkiismeretlen munkaadók gyakran illegális, kézi munkával történő aranybányászathoz használják a gyerekeket.
A fiúkat szűk, kézzel ásott alagutakon küldik le a bányákba, ahol nagy a halálos balesetek kockázata. Mindkét nembeli gyerekekkel végeztetik el az arany higany segítségével történő kinyerését a kibányászott ércből, ami maradandó egészségkárosodást okoz nekik - írta beszámolójában Gulnara Sahinján.

Gyakran foglalkoztatnak gyerekeket virág- és banántermesztésben, pálmaolaj-előállításban, városokban pedig nehéz rakodómunkára, szemétgyűjtésre - mutatott rá az ENSZ munkatársa.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.