Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-02-03 14:27:00

Nemzetközi hajtóvadászat pedofilok ellen

Amerika nem kegyelmez a szexturistáknak

Amerikai különleges ügynökök világszerte vadásznak pedofil bűncselekmények elkövetőire. A délkelet-ázsiai csoport, helyi civilek segítségével 85 szexturistát vitt vissza, az Egyesült Államok igazságszolgáltatása elé.

A kambodzsai Sihanoukville maga a Paradicsom. Legalábbis annak fapados változata. Homokos strandok, susogó pálmafák, olcsó alkohol. Az édes élet csábítása – megspékelve némi gyermekprostitúcióval. Az erőszak része a paradicsomi mindennapoknak.

Ronald Adams nyugdíjas amerikai gyógyszerész is a dolcse vita és egy tengerparti kávézó megnyitása reményében érkezett ide. A paradicsomi álmoknak azonban egy kora reggeli házkutatás után egyszer s mindenkorra befellegzett. A helyi rendőrség egy halom gyermekpornófilmet, szexuális segédeszközöket és illegális drogokat gyűjtött be a házkutatás során. A vádak szerint Adams gyógyszerekkel elkábított majd megerőszakolt egy 12 éves lányt.


Nagyító alatt

A gyermekmolesztálás vádjával letartóztatott nyugati turisták számára nem minden eset üt ki balul. Bár Kambodzsa börtönei zsúfolásig megteltek külföldi pedofilokkal, legtöbbjüknek mindössze egy rövid elzárással kell szembenézniük, sőt az elzárás is megúszható, ha a rendőrséget és a bírót meg tudják fizetni. A harmadik világ szegény országaiban akár 100 dollárért megváltható a szabadság.

Ronald Adamsnak azonban nem csupán a helyi bűnüldözéshez volt „szerencséje”, a házkutatást végző csoport tagja volt az amerikai Bevándorlási és Vámügyi Hivatal (ICE) ügynöke is. Az új program alapján, ha egy amerikai állampolgárt gyermekek elleni cselekmények miatt letartóztatnak, az amerikai bevándorlási hivatal ügynökei az Egyesült Államokba szállítják, hogy ott álljon bíróság elé.

John Morton ügyvéd, a program vezetője szerint az egyik cél a bűnözők figyelmeztetése: „Ne reménykedjenek abban, hogy egy repülőjeggyel a zsebükben esélyük lehet arra, hogy az Egyesült Államokat elhagyva, egy kisebb bűnüldözési hatékonysággal működő országban azt csinálhatnak, amit akarnak.”


Nagy fogás

Hét év alatt, a gyermekvédelmi törvény beiktatása óta a különleges ügynökök 85 gyermekmolesztálót fogtak el külföldön és állítottak az amerikai igazságszolgáltatás elé. Ez azonban nem csupán az ügynökök és a helyi bűnüldözés sikere, mindez a délkelet-ázsiai térségben működő civil szervezetek hathatós támogatásával jöhetett létre. Ez a fajta együttműködés korábban, az amerika-ellenes társadalomban elképzelhetetlen lett volna. A helyi lakosság hozzáállása időközben hatalmas változáson ment keresztül.

Fiatal férfiak  videokamerákkal felszerelkezve, motorkerékpárjaikon járőröznek a kambodzsai utcákon: Az APLE gyermekvédelmi civil szervezet (Action Pour Les Enfant) önkénteseinek információi segítségével több külföldi pedofíliával gyanusított elkövetőt sikerült fülön csípni.

Az amerikai-kambodzsai együttműködés eddigi történetében talán a legnagyobb fogást a 45 éves floridai milliomos, Kent Frank letartóztatása jelentette. A férfi többszörös bűnelkövető, végül a kambodzsai főváros egyik szállodájában, 4 kiskorú lány elleni erőszak elkövetése miatt fogták el.

Frank elismerte a szexuális aktusok tényét, valamint azt is, hogy az eseményekről rendre fényképeket is készített, azt azonban tagadta, hogy tudomása lett volna arról, hogy a lányok még nem töltötték be a 18. évüket. Frank megpróbálta törölni az inkriminált fotókat digitális fényképezőgépéről, de az ICE amerikai bűnügyi laboratóriumában sikerült 1600 fényképet megmenteni. Frank jelenleg 40 éves börtönbüntetését tölti a szövetségi börtönben.

Az Egyesült Államok volt az első ország, amely határozott lépéseket tett a gyermekbántalmazók hazai bíróság elé állításáért. A kezdeményezést az elmúlt 12 hónapban Ausztrália és Kanada is követte. Chris Materelli, különleges ügynök szerint: „ Ha egy amerikai állampolgár külföldön bűnt követ el, az amerikai állam felelőssége is, hogy az elkövetőt törvény elé állítsa. Ez a bűnüldözők erkölcsi felelőssége.”

(forrás:bbc)
Fülöp Viktória

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.