Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-08 21:00:00

Támadják a leminősítés jogosultságát

Amerika leminősítése: világméretű hatalmi átrendeződés várható?

Haldoklik a globális piac, Amerika leminősítése hatalmi átrendeződésekkel járhat. A Satndard & Poor's döntése ugyan megkérdőjelezhető, hatása mégis felforgatta a világ gazdaságát.

Pénteken a Standard & Poor's hitelminősítő leminősítette Amerika adósbesorolását az AAA szintről AA pluszra, negatív kilátással, azaz a következő másfél évben további leminősítést valószínűsítenek.

A hír megosztotta a szakértőket és az országokat, de a piacokon egyértelmű visszaesést hozott. Az elemzők több ponton is támadják az intézet döntését, ami az indokláshoz csatolt kimutatásokban kétezer milliárd dollárnyit tévedett. A hitelminősítő ugyan elismerte, hogy hibázott, de nem változtatott a döntésén.


A hitelminősítők döntése megkérdőjelezhető

Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász a New York Timesban írt cikkében kiemelte, hogy a hitelminősítő cégek 2008-ban jelentősen hozzájárultak a válság kialakulásához, mert AAA minősítést adtak az amerikai jelzálog fedezetű értékpapíroknak, melyek a válság kirobbanását előidézték. Meglátása szerint az intézetek nem jogosultak az USA lefokozására, ahol a legnagyobb gondot a politikai harcok okozzák, nem a valós gazdasági helyzet.

A Barclays Capital, londoni befektetőcsoport, elemzői az S&P döntésének további hiányosságaira hívták fel a figyelmet. Rámutattak, hogy az S&P áprilisban negatívra rontotta az amerikai adósbesorolás kilátását, amit júliusban tovább rontott és negatív megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat. Azonban a befektetőcsoport értékelése szerint április és július között nem romlott az amerikai költségvetési helyzet, sőt az államháztartási hiány idén elmaradt attól a szinttől, amit vártak. Kiemelték, hogy egy ország adósbesorolása nem csak a költségvetés számaitól függ, hanem fontos a politikai akarat és a fizetőeszköz tartalékvaluta-státusa.


A közelgő választások akadályozzák az előrelépést

A látszat ellenére Amerikában megvan a politikai akarat a helyzet megoldására. A csatározások nem arról folynak, hogy kell-e kiadást csökkenteni vagy, hogy milyen mértékben, hanem arról, miként. Azonban a hatékony működésnek nem kedveznek a közelgő választások. A kiadáscsökkentés és a bevételnövelés mindig a szavazótábor elvesztésével fenyeget, így várhatóan a komoly döntések csak a választások után születhetnek meg.

Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint sem elsősorban gazdasági, hanem kormányzati válságról van szó. Meglátása szerint a legnagyobb probléma Obama személye, akit középszerű, igazi víziókkal nem rendelkező politikusnak nevezett. A leminősítéssel az USA hitelképessége nem romlott, inkább a republikánusok számára járhat politikai haszonnal, ahonnan azonban hiányzik egy karizmatikus jelölt – nyilatkozta az InfoRábióban.


Megosztott közvélemény – átrendeződhet a globális hatalmi helyzet?

Az Orosz Tudományos Akadémia gazdasági intézetének igazgatója szerint a leminősítésnek nincs hatása Oroszországra, rájuk csak az olaj ára hathat, amire mindez nincs hatással. Ennek ellenére egyértelmű, hogy az oroszok veszteségként könyvelhetik el a történteket, mert óriási dollár tartalékaik jelentősen vesztettek értékükből.

A nyugati országok úgy látják, hogy az S&P lépése nem befolyásolja az amerikai államkötvények megítélését, de ennek ellenére aggódnak, hogy mindez milyen hatással lesz a világgazdasági kilábalás alakulására. Hétfőn több nyugati lap is előrejelezte, hogy mindez fordulópont lehet a világgazdaság hatalmi megosztásában, az USA globális hatalmát átveheti Ázsia valamelyik nagyhatalma.

Kína idegesen reagált a minősítés lefokozására, követelte az Egyesült Államoktól az adóssággal kapcsolatos feszültségek megoldását és azt, hogy gondoskodjanak Kína dollárban lévő értékpapírjainak biztonságáról. A megoldást a gigantikus mértékű katonai kiadások csökkentésében és a szociális támogatások lefaragásában látják.


A negatív piaci hatások már látszanak

Ahogy várható volt, ismét csökkent a kockázatvállalási kedv, a pénteki leminősítés után a vezető ázsiai részvényindexek jelentős eséssel nyitották a hetet. A részvénypiacok helyett az aranyat és a svájci frankot választják a befektetők, így ezek tovább szárnyalnak. A pánikhangulat és az eladási hullám átterjedt Európára is, amit az Európai Központi Bank ígérete, miszerint olasz és spanyol államkötvényeket fog vásárolni, átmenetileg enyhített.

Ennek ellenére nemzetközi szinten a válsághelyzet nem enyhült és a forintot sem érintette jól az S&P döntése. A svájci frank árfolyama már 255 forint felett is járt, de egész nap 250 forint környékén mozog, ami tovább rontja a devizahitelesek kilátásait.


mi
A nyitókép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.