Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-10 12:38:00

Népszavazásra buzdítják az olaszokat víz- és atomügyben

A víz mindenkié?

Június 12-13-án négy kérdésre kell igennel vagy nemmel szavazniuk az olaszoknak a vízszolgáltatás privatizációjáról, az atomerőművek újranyitásáról és a kormánytagok mentelmi jogáról rendezett referendumon.

1995 óta egyetlen olasz népszavazás sem volt érvényes a túl alacsony részvétel miatt. Egy hónappal a helyhatósági választások után ismét az urnákhoz szólítják az olaszokat. A népszavazáshoz szükséges ötszázezer aláírást a víz közvagyoni státusának fenntartását szorgalmazó civil mozgalom gyűjtötte össze, az Antonio Di Pietro vezette Értékek Olaszországa (IdV) párt támogatásával.

A vasárnap reggel nyolctól este tízig és hétfőn héttől délután három óráig voksoló olaszoknak különböző színű szavazólapokon négy kérdésre kell az igen vagy a nem választ beikszelni. Abrogatív referendumról lévén szó az igen szavazat az adott törvény hatályon kívül helyezésének szándékát jelenti, a nem szavazat a hatályos törvény fenntartását. A kérdések közül az első arra vár választ, eltöröljék-e vagy sem a gazdaságilag jelentős közszolgáltatásokat liberalizáló törvényt; a második a vízdíj szabályozására vonatkozik, a törvény ugyanis a befektetett tőke hét százalékával egyenlő profitot biztosít a szolgáltatónak; a harmadik kérdés az atomerőművek újranyitását, az utolsó a kormánytagok mentelmi jogát érinti.
 


Urnákhoz csalogatják az olaszokat
 

A víz mindenkié

A népszavazás legvitatottabb pontja a vízszolgáltatás privatizációja. "A víz mindenkié" jelszóval szemben a törvényhozók azt hangsúlyozzák, hogy nem a továbbra is állami tulajdont képző vizet, ennek szolgáltatását vitték piacra. A több mint száztíz olasz vízszolgáltató fele állami kézben van, de az örökös vízellátási problémákkal küzdő Itáliában elkerülhetetlen a magántőke intenzív bevonása. "Ha az első két kérdésben az igen győz, Olaszország húsz évet lép vissza: a rosszul működő állami monopólium lassítja a gazdasági növekedést, akadályozza a munkahelyteremtést. A víz maradjon mindenkié, de a vízszolgáltatás üzemeltetése kerüljön magánkézbe" - hirdette Emma Marcegaglia, a Confindustria gyáriparos-szövetség elnöke.

A csernobili katasztrófát követő 1987-es referendummal bezárt olasz atomerőművek újranyitását jelentette be tavaly a Berlusconi-kormány, majd a Fukushimában történtek után ötéves moratóriumot rendelt el. A népszavazás célja az, hogy 2016 után se állhassanak üzembe a reaktorok. Berlusconinak és a kormánytagoknak az alkotmánybíróság részleges mentelmi jogot adott: ha elfoglaltságuk megakadályozza őket, távol maradhatnak a bíróságról. Ezt kívánja eltörölni a népszavazás. A referendum érvényességéhez a szavazásra jogosultak legalább ötvenegy százalékának részvétele szükséges, ez huszonötmillió-háromszázezer olasz jelent.

Olaszországban gyakori a népszavazás: a legelsőt 1946-ban tartották, akkor az olaszok monarchia és köztársaság között választottak. A legnagyobb horderejű az 1974-ben, a válás bevezetéséről tartott referendum volt. Az 1995-ös referendumtól kezdve egy sem volt érvényes a túl alacsony részvétel miatt. A voksolás kezdeményezői azt vallják, az a legfontosabb, hogy az olaszok elmenjenek szavazni. Az Én elmegyek szavazni! mozgalom június 10-én, Róma központjában tart naggyűlést videó-összeköttetésben a környezetvédő Al Gore volt amerikai alelnökkel. Máshol koncertekkel, ingyenes múzeumjeggyel és ingyen pizzával csalogatják a szavazókat. A külföldi szavazó-körzetekhez tartozó hárommillió olasz májusban adhatta le voksát.

- A víz, a levegő és a törvény nem bal- vagy jobboldali - hangsúlyozta Di Pietro, de az ellenzékiek számára a referendum kezdettől fogva kormányellenes szavazás jellegét öltötte. A pártok közölték, mit várnak szavazóiktól: az IdV és az ellenzéki Demokrata Párt (PD) négy igennel szavaz. Ugyanakkor a balközép polgármesterek között többen nyíltan privatizáció-pártiak. Pierlugi Bersani PD-főtitkár tömeges voksolásra szólította fel az ellenzéket. A kormánypárti Szabadság Párt (PdL) a híveire bízta a döntést, Berlusconi viszont haszontalannak és hamisnak nevezve a népszavazást úgy nyilatkozott, nem hiszi, hogy elmegy szavazni. Umberto Bossi az Északi Liga vezére is bejelentette távolmaradását Én szavazok - közölte Giorgio Napolitano államfő, és a héten XVI. Benedek pápa is az emberre és a természetre nem veszélyes új technológiák alkalmazására buzdított, miközben a Szent Péter téren misszionáriusok imádkoztak a közös vízért.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.