Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-11 13:24:00

A rendőrszervezet is vegyen részt a keresztényüldözések felderítésében

A Vatikán az Interpol segítségét kéri

A Vatikán az Interpol Dohában megtartott közgyűlésén sürgette a nemzetközi rendőrszervezetet, hogy fordítson nagyobb figyelmet a Közel-Keleten a keresztények elleni merényletek kivizsgálására.

A négy napos konferenciának témája - amelyen 141 ország, mintegy 650 magas rangú rendvédelmi tisztviselője vett részt-, „ A bűnözés elleni küzdelem kihívásai a 21. században” volt. A Vatikán biztonsági szervezete 2008-ban csatlakozott az Interpolhoz.

Carlo Maria Vigano érsek, a vatikán egyik szóvivője nem kriminológiai szakértőként szólalt fel, hanem magára a bűnre, pontosabban a különböző motívumokon, olykor akár vallási meggyőződésen alapuló bűnözői viselkedésre kívánt reflektálni. „A bűnözői magatartás az emberi tapasztalat szerves része” - mutatott rá.

„Éppen úgy, mint ahogyan a jó és a rossz harca a világtörténelem lényeges eleme, valamint ahogyan számunkra, keresztény emberek számára ez a magatartás Isten üdvözítő tervének is részét képezi. Pontosan ennek a megértése készteti a Szentszéket arra, hogy akár tagként, akár megfigyelőként, de résztvevője legyen a nemzetközi szervezetek által meghirdetett összejöveteleknek, konferenciáknak, és megvitassák azokat a pontokat, amelyek végső soron az emberrel magával foglalkoznak.

Veszélyes kor

Az érsek kiemelte, hogy a konferencia egyik legfontosabb kérdése a globalizáció és a hozzá kapcsolódó problémák köre: „Az olyan politikai és gazdasági változások, amelyek gyakran ellenőrizetlenek és ellenőrizhetetlenek maradnak”- fogalmazott. Rámutatott arra is, hogy bár a globalizáció lehetőséget kínál a fejlődésre és a gazdagodásra, ugyanakkor olyan mértékben megnövelheti a szegénységet, amely felszínre hozza az erőszak különböző formáit.

„Ebben a bonyolult helyzetben az emberiség veszélyben van. Az előrelépés kizárólag akkor képzelhető el, ha tiszteletben tartják az erkölcsi parancsolatokat, valamint az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozata által szentesített emberi jogok, - mindenekelőtt az élethez való jog és a vallásszabadság terjesztését - és védelmét.” - fűzte hozzá az érsek.

Az emberi jogok megsértésével kapcsolatban kiemelte az október 31.-i bagdadi támadást a „Segítő Miasszonyunk” katedrális ellen, amelyet - az imához összegyűlt védtelen emberek elleni, hallatlan kegyetlenségnek minősített.

Emlékeztetett a múlt hónapban megtartott közel-keleti „különzsinatra”, amely elítélte azt az erőszakot, amelynek a régióban élő keresztény közösségek ki vannak téve, és ezért jelenlegi helyzetükben gyakran a menekülést látják utolsó esélynek.

(forrás: zenit.org)

Fülöp Viktória


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.