Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-11 14:30:00

Az utóbbi években megnőtt a gyilkosságok száma Ghazni városban

A város, ahol még az esküvőket is betiltották

Egy csoport fegyveres férfi csütörtökön halálra kövezett, majd lelőtt két nőt Afganisztán Ghazni térségében – írja a BBC hivatalos forrásokra hivatkozva.

Az afgán hatóságok a BBC-nek elmondták: az eddigi információk szerint a tálib fegyveresek erkölcstelen viselkedés és házasságtörés miatt ölték meg anyát és lányát. A rendőrség két férfit vett őrizetbe a gyilkosságok miatt.


Terror alatt

A támadás Ghazni városban, a Khawaja Hakim városrészben történt. Bilal Sarwary, a BBC kabuli tudósítója elmondta: a támadásra a kormányzói, rendőrfőnöki és a Nyugat által támogatott újjáépítési iroda közelében került sor.

A hatóságok a BBC-nek elmondták: a Khawaja Hakim városrészen található házba egy fegyveres férfi rontott be, ahol egy fiatal özvegyasszony élt a lányával. A fegyveres férfi kirángatta a nőket az udvarra, ahol a többi társával együtt megkövezték, majd agyonlőtték a házasságtöréssel vádolt nőket. A szomszédok némán nézték végig a támadást, későn értesítették a rendőrséget.

A város vallási vezetői korábban arra kérték a lakosságot, hogy jelentsék, ha fatwast, azaz házasságtörést észlelnek. Tavaly októberben a tálibok megöltek egy nőt, mert azzal vádolták, hogy az megölte a mostohaanyját. Emellett a tálibok megtiltották az esküvői ünnepségeket a városban: azaz a férfiak és nők külön ünnepelhetnek, a férfiak zene nélkül táncolhatnak, a nők pedig saját otthonaikban, a zárt ajtók mögött ülhetik meg a nagy napot. A város rádióállomásainak többsége csak tálib dalokat sugároz.

A hatóságok elmondása szerint az utóbbi években megnőtt a gyilkosságok száma Ghazni városban, és ezek jó részét vallási okok miatt követik el. A Kabul és Kandahar között fekvő város egykoron a tartomány kereskedelmi központja volt. A BBC tudósítói szerint a tartomány jó része most a tálib felkelők uralma alatt áll, a 18 tartományi rész közül csak hét tartozik a kormány fennhatósága alá.

– mi (forrás: BBC)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.