Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-08 15:30:00

Fosztogatássá fajult a tüntetés London szegénynegyedében

A Twitter a felelős a londoni zavargásokért?

Folytatódtak a zavargások Londonban vasárnap éjjel, átterjedve Enfield, Walthamstow, Islington és Waltham Forest városrészekre is északon, és Brixtonra délen, ahol kétszáz fiatal tört be több üzletbe.

A rendőrség száznál is több randalírozót vett őrizetbe. Az előző éjjeli tottenhami összetűzések után a tiltakozók hétfőre virradóra ismét összecsaptak a rendőrökkel, rendőrautókat rongáltak meg és üzleteket fosztottak ki. Az összetűzésekben megsérült rendőrök száma 35-re emelkedett. Három rendőr akkor sérült meg, amikor elütötték őket, miközben megpróbáltak elfogni egy embert. London központjában, az Oxford Circusnél is rongálások voltak.


A közösségi oldalak is ludasok
?

Mint arról már hírt adtunk, rendbontások szombat este kezdődtek, miután mintegy kétszázan gyűltek össze az észak-londoni Tottenham rendőrőrse előtt, tiltakozva egy 29 éves helyi férfi halála miatt, aki csütörtökön egy lövöldözés során vesztette életét. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult. Akkor 29 ember, köztük 26 rendőr sérült meg, több mint 40 embert állítottak elő.



Nick Clegg miniszterelnök-helyettes a zavargások második éjszakájáról a BBC-nek hétfőn úgy nyilatkozott: ez „szükségtelen, opportunista lopás és erőszak” volt, aminek semmi köze sincs Mark Daggan halálához. Steve Kavanagh, a Scotland Yard helyettes megbízottja a BBC 4 rádióadónak elmondta: túl kevés rendőr volt Tottenhamben szombat éjjel. Kavanagh egyúttal a Twittert hibáztatta a fosztogatás és az erőszak fokozódása miatt, kifejtve: a közösségi hálózatokat és más módszereket használtak a mohóság és bűnözés ilyen mértékű megszervezéséhez.

Steve Kavanagh azt is közölte, hogy hétfő éjjel több rendőrt küldenek az utcákra, hogy megakadályozzák a további zavargásokat. Kit Malthouse, London polgármester-helyettese, a Scotland Yard felügyeleti hatóságának, a Metropolitan Police Authority-nek a vezetője az elmúlt két éjszaka eseményeit „gusztustalannak és sokkolónak” nevezte, és kiemelte: a rendőrség jó munkát végzett. – Sajnos nyilvánvalóan vannak olyanok ebben a városban, akik hajlanak az erőszakra, keresik a lehetőséget, hogy lophassanak, épületeket gyújthassanak fel (...) Lehet, hogy anarchisták vagy egy szervezett banda tagjai, vagy csak elvadult fiatalok, akik mindössze egy pár új sportcipőt akarnak – tette hozzá Malthouse.

A politikus szerint nem szerencsés, hogy ilyesmi történik Londonban egy évvel az olimpiai játékok megrendezése előtt. Úgy vélte, a következő hónapokban fontos feladat lesz annak hangsúlyozása, hogy London még mindig az egyik legbiztonságosabb nagyváros a világon. Hozzátette: az ilyen erőszak nagyon ritka.

Theresa May belügyminiszter visszatér Londonba nyári szabadságáról a zavargások miatt. A politikus, aki délután a rendőrség vezetőivel találkozik, korábban arra kérte a helyi közösségeket, hogy működjenek együtt a rendőrséggel.

Tottenham Anglia egyik legszegényebb negyede, London legnagyobb számú afro-amerikai közössége él ott. Az etnikai indíttatású konfliktusok szinte mindennaposak a környéken, a rendőrséget semmibe veszik, sokszor vannak véres összecsapások. Az 1985-ben kirobbant, halálos áldozatokat is követelő zavargások a mai napig élénken élnek az ott lakók emlékezetében: egy házkutatás során szívelégtelenségben elhunyt egy asszony, emiatt a feldühödött tömeg a rendőrség fejét követelte. A mostani események is kísértetiesen hasonlítanak a 26 éve történtekre. Sok lakó, aki nem vett részt a tüntesésen a Guardian-nek elmondta: nem érzik magukat biztonságban.

 

mi, BBC, MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.