Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-17 14:00:00

Fogpiszkálóval a vonat ellen

A szlovák kormány bukásáról – pozsonyi szemmel

Robert Ficónak semmit sem kellett tennie a szlovák kormány megbuktatásáért. A koalíciót önmaga tette tönkre, illetve a Szabadság és Szolidaritás (SaS) felesleges hősködése.

A magát liberálisnak valló párt ugyanis nem volt hajlandó támogatni az eurómentőövet (EFSF), Iveta Radičová miniszterelnök pedig összekapcsolta az erről szóló voksolást a bizalmi szavazással, nyilván nem véletlenül. Aligha volt más lehetősége ahhoz, hogy megőrizhesse saját méltóságát, valamint hogy Szlovákiát megbízhatónak mutassa az uniós partnerek szemében.

 

Megtorlás a szabotázsért

Ez a szavazás nem az EU-ról szólt. Az SaS képviselői valószínűleg még most sem értik, hogy nem az uniós mentőcsomag miatt kellett volna támogatniuk a kormányt, hanem fordítva: a kormány megmaradásáért kellett volna elfogadniuk a módosítást, amelyről ráadásul tudták, hogy a Fico-féle Smer segítségével végül így is, úgy is megszavazzák. Richard Sulík pártvezér és (immár leváltott) házelnök kommentárja valami olyasmit üzent, hogy ők emelt fővel, véleményük mellett kitartva akartak távozni. Azaz egy fogpiszkálóval akarták megállítani a gyorsvonatot, még ha nyilvánvalóan nem is volt esélyük a hatalmas járművel szemben.

A szlovák szabotázskísérletért járó megtorlás vélhetően nem marad el, elég, ha csak azt említjük, hogy Brüsszel már jelezte a „vétójog” megszüntetésének tervét, azaz nem fogják hagyni, hogy egyetlen ország blokkolja az ilyen és ehhez hasonló komoly uniós döntéseket. José Manuel Barroso azt javasolta, hogy kétharmados többség legyen szükséges az EU egészét érintő kérdések eldöntéséhez.

 

Abszurd történet

A 461 napig kormányzó szlovák jobboldal permanens hibája, a széthúzás tehát a kormány bukását okozta. Március 12-én előrehozott választások lesznek Szlovákiában, és jelenleg egyértelműnek tűnik a Smer győzelme. Csupán az a kérdés, kivel alkotnak majd koalíciót Ficóék. Politikai elemzők egybehangzó véleménye szerint a kitűzött dátum egyértelműen a Smernek kedvez, a jobboldalnak ugyanis gondot okoz majd a csalódott választók mobilizálása. Ján Baránek, a Polis ügynökség vezetője szerint a márciusi időpont a kampány szempontjából sem kedvező, mivel az a fagyos januárban és februárban fog zajlani. A kis pártoknak pedig komoly nehézséget jelenthet majd a parlamentbe jutás.

Grigorij Meseznikov politikai elemző úgy véli, ez az abszurd történet még tavaly nyáron elkezdődött, amikor a kormánytöbbség nem támogatta a görögök megmentését, de beleegyeztek a mentőövbe. Az SaS onnantól kezdve e kérdés mentén igyekezett alakítani profilját, miután a többi koalíciós párt, főként a Dzurinda-féle SDKÚ megváltoztatta véleményét, és elkezdte támogatni a közös mechanizmusokat.

„Az SaS viszont eldöntötte, hogy más véleménye lesz. Ráadásul annyira beleásták magukat a mentőövellenes pozícióba, hogy már nem volt visszaút. A következő hetekben megmutatkozik, nyertek-e valamit a határozott nemmel. Egy koalíció viszont így nem működhet, mert a kormányzás közös álláspontokat feltételez az alapvető kérdésekben” – véli Meseznikov.
A kereszténydemokraták, az SDKÚ, valamint a Híd Párt vezetői a sorsdöntő keddi szavazás után a Smerrel kezdtek tárgyalni a helyzet megoldásáról. A Smer azonnal megígérte, hogy jelenlegi formájában megszavazza a mentőöv bővítését.

 

Fico, az arc

Úgy tűnik, a kormány bukása után lassan ismét Robert Fico válik a politika meghatározó arcává. Az erőviszonyokról árulkodik az a tény is, hogy a három koalíciós párt és a Smer egyezségét Fico egyedül jelentette be.

A Fico által támogatott, bábfiguraként tevékenykedő szlovák államfő, Ivan Gašparovič ugyan nem váltotta le Radičovát, de kitért azon kérdés elől is, vajon ki vezeti a kormányt az előrehozott választásokig. Még rejtélyesebb, hogy az államfő hétfőre magához rendelte a parlamenti pártok elnökeit, hogy a további lépésekről egyeztessen velük. Politológusok szerint Gašparovič úgy dönt, ahogy a Smer elnöke, Robert Fico akarja.

Jelenleg tehát csak az előrehozott választások időpontja bizonyos. Míg a 2010-es választások előtt hónapokkal tudni lehetett, melyik párt kivel zárja ki a későbbi együttműködést, pillanatnyilag erről senki sem akar nyilatkozni, azaz úgy tűnik, most még mindenki mindenkivel szövetkezne, ha ezt a választási eredmények lehetővé teszik. A koalíciós politikusok egy része még az SaS-ra sem orrolt meg annyira, hogy azt mondta volna: ezek után velük biztosan nem. A liberálisokkal szemben az SDKÚ-ban van a legnagyobb ellenállás, a közvélemény-kutatók szerint viszont az SaS nélkül nincs esély jobboldali koalíció létrehozására Szlovákiában.

 

Juhász Katalin, Pozsony

Kép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.