Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-11 09:00:00

A Delta Force bevetése Utoya szigetén

A norvég mészárlás percről percre, rendőrszemmel

Anders Snortheimsmoen, a Delta Force vezetője, a Spiegel újságírójának részletesen beszámolt a merénylet napjáról, a különleges egység bevetéséről. Összeállításunkban percről-percre idézzük fel a merénylő elfogását.

 A Spiegel szerkesztője, Sven Becker, meglepődött, amikor Anders Snortheimsmoen, a norvég Delta Force vezetője meghívta egy interjúra az irodájába, de elfogadta a meghívást. A parancsnok irodájában kávéval fogadták, ami egy GSG-9-es (német terrorelhárító alakulat) csészébe volt kitöltve. Egy ajándék a német kollégáktól – mondja Snortheimsmoen, aki utána másfél órát beszélt a merénylet napjáról. Nyíltan válaszolt a kényes kérdésekre is, közöttük arra, hogy miért nem értek hamarabb a helyszínre. Percenkénti bontásban elevenítjük fel a történteket – a hatóság szemszögéből:

15:22 Robbanás rázza meg Osló belvárosát. Röviddel utána megérkeznek az első hírek a központba. A Delta Force körülbelül 20 embere gyűlik össze a főhadiszálláson, ahonnan a városba indulnak. Golyóálló mellényt és sisakot öltenek magukra, így indulnak a villogó kék fények mellett a kormányzati negyed felé. A központba közben 15 további rendőrt hívnak be.

– Már évek óta „vártunk” erre a forgatókönyvre – magyarázza a vezető. A katonáink Afganisztánban állomásoztak, Norvégiát szerencsére eddig elkerülte a terrorizmus, ennek ellenére számoltunk azzal, hogy valamilyen szervezet támadást indít.

15:35 A Delta Force emberei megérkeznek a bombatámadás sújtotta Igazságügyi Minisztériumhoz. Az emberek az utcákon bolyonganak, a levegőben papírlapok szállnak, a földet üvegszilánkok takarják. A robbanás hatalmas krátert vájt a földben. Azonnal tudtuk, hogy ezt csak bomba okozhatta – folytatja Snortheimsmoen. A rendőrök közben további robbanóeszközöket keresnek a belvárosban és a sérülteket mentik a romos épületekből.

A százados nem megy a helyszínre a kollégáival, a központban marad és az oslói rendőrség vezetőjével, Johan Fredriksennel tárgyal. Az elit kommandós figyelmezteti a Fredriksent, mert lehet, hogy ez a robbantás egy sorozat kezdete volt, ugyan úgy, mint 2001. szeptember 11-én New Yorkban, vagy a londoni metrótámadáskor, Madridban vagy Mumbaiban. Eközben a gyilkos Oslóban a következő célpontja felé veszi az irányt és egy Fiat Dublo-ba ülve indul Utoya szigete felé. Szerencsére dugóba kerül, ami késlelteti a megérkezését, így kevesebb embert tud csak megölni.

17:30 Hívás érkezik a központba Utoya szigetéről. Egy táborozó bejelenti, hogy lövéseket hall a tábor területéről. Snortheimsmoen beszél a telefonálóval. Több rendőr készülődik közben, akik egy Mercedes-Transporterrel indulnak a helyszínre. Az oslói rendőrség egy Eurocopter E-135 típusú helikopterrel rendelkezik, ami a támadás pillanatában nincs előkészítve. A média ezt később erősen kritizálta, de a parancsnok szerint ezzel sem érhettek volna hamarabb a helyszínre.

A gépnek speciális hőkamerája és videorendszere van, ami megkönnyítheti a bevetést. De a rendőröket nem szállíthatja, ezért a norvég rendőrség szorosan együttműködik a katonasággal. Tőlük igényelhetnek Bell 412 típusú helikoptereket. Két gép hagyja el a belvárosi támadás helyszínét, Utoya felé indulnak. A Delta Force embereit szállítják, akiket a tetthely közelében kell letenniük.

18:00 A rendőrök a helyszín felé száguldanak, az út háromnegyedénél egy dombra érnek. Ekkor nyílik az utolsó esély arra, hogy a katonai gép leszálljon, később nincs rá alkalom. A tisztek megállnak a Mercedessel, felnéznek az égre, de látják, hogy a helikopter még nincs a közelben, ezért tovább mennek.

18:09 A kommandósok elérik a partot Utoya közelében. A helyi rendőrök szereznek egy hajót az átkeléshez, de az túl kicsinek bizonyul. Útközben leállnak a motorjai, ezért a csapat két motorcsónakba száll át. Snortheimsmoen tagadja, hogy eközben időt vesztettek volna, szerinte a csónakokkal hamarabb a szigetre értek. A két csónakban összesen tíz rendőr érkezik a szigetre. Már az átkelés közben hallják a lövéseket, közben gyerekek úsznak el a hajók mellett, hogy elérjék a part biztonságát. A parancsnok az eseményeket a központból hallgatja, az emberei sisakjára nincs kamera szerelve. Ebben a pillanatban még senki sem tudja, hány lövöldöző van a szigeten.

18:25 A rendőrök megérkeznek Utoya szigetére, ahol a támadó elől még a stég alá is bemenekültek a gyerekek. Az első csapat egyenesen a lövések irányába fut, a második a parton indul el. Élettelen testeket látnak lebegni a vízen, a sátrak között sebesült fiatalok fekszenek saját vérükben. Felfedezik Breiviket a part közelében, aki a félautomata fegyverét a kezében tartja. A támadó úgy 50 méterre lehet a rendőröktől, akik felszólítják, hogy tegye le a fegyverét és emelje fel a kezét. Lassan az egység felé indul, a fegyverét még mindig viseli. Ekkor látják meg a tisztek a férfi mellényéből kilógó kábelt, amiről azt hiszik, hogy robbanószerkezetet irányít.

A rendőröknek van engedélyük, hogy lelőjék Breiviket, ha tovább közeledik. A fák mögött húzódó egyik csapat felfedezi, hogy a kábel a támadó füléhez vezet. Ahogy rájöttek, hogy nem visel robbanóanyagot, elfogták a támadót – meséli a parancsnok. Így 18:27-kor véget ért a mészárlás.

A motozás után egy iPod-ot találnak Breiviknél, amiről később kiderül, hogy erősítésként szolgált a támadónak. Hangosan hallgatom majd az iPodom, hogy elfojtsam a félelmemet – olvasható Breivik írásaiban. „Talán a Lux Aeternát fogom hallgatni Clint Manselltől, ismétlésre állítva. Ez egy nagyon erős dal.”

18:45 Újabb rendőrök érkeznek a szigetre, hogy további elkövetőket keressenek, de helyettük benzinnel töltött palackokat találnak a fákra lógatva. Snortheimsmoen nem tudja biztosan, de sejtik, hogy Breivik ezekkel akart később tüzet gyújtani. Az oslói nyomozóhatóságok is hallgatnak a témáról…

19:00 A Delta-rendőrök biztonságba helyezik a sérülteket. Minden felszerelésükre szükség volt, végül már a saját pólóikkal kötözték a sebeket. A szigeten ebben az időben leírhatatlan jelenetek játszódtak le. Sok gyerek nem bízott a rendőrökben. Azért jöttél, hogy megölj minket? – kérdezték az elit csapat tagjaitól. Több gyerek az utolsó lövést követően még egy órát töltött az erdőben, nem mertek előjönni. Breivikre eközben a sziget egyik eldugott sarkában vigyáztak a rendőrök, hogy ne láthassa mit tett. De hallhatta a rendőrségi autók szirénáit, a motorcsónakok zúgását és a gyermekek sírását. A sziget biztosítása után az egy házba viszik át tisztek.

1:30 A Delta Force elhagyja Utoya szigetét, a bevetésük aznap estére véget ért. Anders Breivik mindvégig a házban tartózkodik. Szemtanúk azt mondják, hogy végig mosolygott…

– Büszke vagyok a fiúkra – mondja Snortheimsmoen. – Rendkívüli munkát végeztek ebben a nehéz helyzetben. Amikor a meggyilkolt gyerekekre és szüleikre gondolok, akik a fiaikat és lányaikat vesztették el, nagyon elszomorodom. A beszélgetés után az ajtón kilépve egy őr három szál rózsát nyújt át a vezetőnek. Egy kártya lóg rajtuk: Köszönjük, hogy oly sok életet megmentett.

Spiegel.de

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.