Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-17 14:19:00

Helikopterekről próbálják hűteni a japán reaktorokat

A japán erőműkatasztrófa hétköznapjai

Nagy mennyiségű tengervízzel próbálta hűteni a japán hadsereg a földrengés és a cunami következtében megsérült fukusimai atomerőmű két reaktorát. A katonaság helikopterei hajnalban 7500 liter vizet zúdítottak a sérült reaktorokra.

Egyelőre nem tudni, hogy sikerrel járt-e a japán hadsereg bevetése, amelynek keretében helikopterek által szállított, összesen közel 8 hektoliter vizet zúdítottak az atomerőmű hármas és négyes reaktorára. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a japán erőmű egyik, a nukleáris fűtőanyag tárolására szolgáló pihentető medencéjében már egyáltalán nem volt víz. Vagyis már semmi sem akadályozza az itt lévő fűtőrudak túlhevülését, s összeolvadását, ami jelentős radioaktív szennyezést bocsájthat a levegőbe. A hatóságok már korábban is megpróbálkoztak volna hasonló művelettel, azonban akkor túl nagy mértékű sugárzási értékeket mértek, s ezért fel kellett függeszteni az akciót. 

    A robbanás képkockái

Szakértők szerint a valódi megoldást az jelentené, ha az erőmű áramellátását sikerülne helyreállítani, és akkor ismét be lehetne indítani a szivattyúkat, amelyek a reaktorokat és a fűtőrudakat tartalmazó pihentető medencéket vízzel töltik fel, s ezzel lehűtik. Az atomerőművet üzemeltető cég szóvivője csütörtökön közölte: az új áramvezeték szinte teljesen elkészült. A Kyodo japán hírügynökség pedig valamivel később azt jelentette, hogy délutánra részlegesen helyreállhat a Fukusima-1 atomerőmű áramellátása. 

 A legújabb összegzés szerint 5178 halálos áldozatot követelt a katasztrófa, míg az eltűntek száma 8606. Több mint 88 ezer ház és épület teljesen megsemmisült, vagy károsodott. Japánban még mindig mintegy 500 ezer ember tartózkodik különböző szükségszállásokon és milliók vannak víz és áram nélkül.


Az utolsó remény

A japán földrengés miatt szivárgó fukusimai atomerőművet életveszélyes körülmények között próbálja egyben tartani az a néhány tucat munkás, akik az extrém veszély ellenére hátramaradtak a létesítményben. – írja a New York Times. Az erőműből kedden 750 munkást menekített ki az üzemeltető, és mindössze 50 embert hagyott hátra. A lap szerint a hátrahagyott szakemberek valóságos labirintusban küzdenek a reaktorok leolvadása ellen. A meg nem nevezett szakértőket idéző lap szerint vélhetően kényelmetlen légzőkészülékek vagy hatalmas oxigénpalackok súlya alatt próbálják átvészelni az őket érő sugárzást. Japán egészségügyi minisztériumának bejelentése szerint őket az eddigi szabványnál jóval nagyobb sugárzásnak is kitehetik a rendkívüli helyzet miatt.

A minisztérium a nukleáris fenyegetés miatt kedden megnövelte a radioaktív sugárzás engedélyezett legmagasabb mértékét, amelynek egy dolgozót ki szabad tenni: az eddigi 100 millisievert helyett már 250 millisievert sugárzást is kaphatnak a munkások. A nukleáris veszély miatt a francia, az olasz, svájci és a brit hatóságok is azt tanácsolták állampolgáraiknak, hogy hagyják el Japán északi részét, valamint Tokió körzetét. Szerbia és Horvátország pedig a szigetországból való távozásra sürgette polgárait. A japánok viszont a beszámolók szerint megdöbbentően nyugodtak, fegyelmezettek. 

Az ELTE honlapján található, sugárvédelemmel foglalkozó tanulmány szerint 250 millisievert sugárzásnál már fellépnek a testen az első észrevehető sugárhatások. Az átmeneti sugárbetegség 1000 millisievert sugárzás elszenvedése után lép fel.


Fel kell gyorsítani az áttérést a megújuló energia használatára

Angela Merkel a német parlamentben szólalt fel azon az ülésen, amelyet a japán erőműbaleset után hívtak össze. A kancellár leszögezte: a lehető leghamarabb el szeretnénk jutni a megújuló energia korszakába. A kormányfő kedden már bejelentette, hogy biztonsági felülvizsgálat céljából Németország három hónapra lekapcsolja az energetikai hálózatról az 1980 vége előtt üzembe helyezett hét atomreaktorát.

Csütörtökön azonban a parlamentben Merkel arra is figyelmeztetett: az atomenergia feladását nagy körültekintéssel kell kezelni, hogy továbbra is biztosítható legyen az energiaellátás, s figyelembe kell venni az üvegházhatást okozó gázok környezetszennyező hatását is. Amellett foglalt állást, hogy az atomenergia felhasználásának leállítását mérsékelt ütemben kell lebonyolítani Németországban, mert Európa vezető ipari hatalma egyelőre nem lehet meg az atomenergia nélkül. A német kormány tavaly úgy döntött, hogy az ország összesen 17 nukleáris reaktorának működési idejét átlag 12 évvel meghosszabbítja, felülírva ezzel a előző kabinet döntését, amelynek értelmében 2021-ig bezárták volna valamennyit. Merkel kancellár akkor úgy érvelt, hogy Németországnak szüksége van "áthidaló technológiaként" az atomenergiára.



MTI, mindennapi

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.