Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-25 15:12:00

Már többen meghaltak vagy elvesztették otthonukat az Irene hurrikán miatt

A hurrikán már a Bahamákon pusztít

Az Irene hurrikán már a Bahamákon dühöng és az Egyesült Államok felé halad az előre kiszámolt pályán a keleti partok irányában.

A hurrikánszezon első valódi hurrikánja az Atlanti-óceánon 3-as erőségű, 158 km/órás sebességgel halad és várhatóan erősödik. Az Irene az előrejelzések szerint a nap folyamán halad át a Bahamákon, ahol már nagy károkat okozott, de áldozatokról innen még nem érkezett jelentés. A vihar az egész térségben áradásokat és áramkimaradásokat okoz.

Mire az Irene eléri a partot még erősebb lesz

Csütörtök reggel kilenc órakor az Irene hurrikán 130 kilométerre járt a keleti partoktól, a miamii Nemzeti Hurrikánközpont jelentése szerint. Várhatóan erősödni fog az Irene és a négyes kategóriába lép, mire eléri az Államokat – jelentették. A part közelében már felszerelkeztek az emberek, Észak-Karolinában már több szigetet evakuáltak.

Az Irene hurrikán útja térképen (forrás)

A bahamai Mayaguana szigeten lerombolt tetőkről, kidöntött fákról és lámpaoszlopokról számoltak be, melynek következtében a sziget áram nélkül maradt. Stephen Russel, az Országos Katasztrófavédelmi Szolgálat vezetője számolt be a károkról az Associated Pressnek (AP) adott interjújában. A cikk szerint két település is teljesen elpusztult az Acklins és a Crooked szigeteken, mindkettőben több százan laktak. A fővárosba, Nassauba, ami a legnépesebb New Providence szigeten áll, heves esőzést és erős szelet jósoltak, de végül nem érte el közvetlenül a hurrikán.

A turisták menekülnek vagy nagyobb szállodákba húzódnak

A turisták szerdán megrohamozták a repülőteret, hogy elérjék az utolsó járatokat a szárazföldre. A kisebb szállodák bezártak, a nagyobbak megteltek, sokan azokban akarják átvészelni a pusztító vihart – jelentette az AP. A hajójáratokat elterelték a térségben, hogy elkerüljék a vihar útját. A bahamai miniszterelnök nyilatkozata szerint mindent megtesznek, hogy pánikkeltés nélkül koordinálják a hurrikán adta feladatok menedzselését és így megelőzzék, hogy személyi sérülés történjen. A hurrikán pontos útja bizonytalan, de az amerikai biztonsági vezetők a keleti parton mindenhol felkészültek a várható csapásra. Ez egy óriási vihar lesz. Azért, mert eddig nagyobb katasztrófa nélkül járt, nem jelenti azt, hogy nem fog hatalmas károkat okozni a parton – mondta Craig Fugate, a Szövetségi Katasztrófakezelő Ügynökség (FEMA) vezetője.

Kiáradt folyók, kidöntött fák, elmosott települések

Kedden az Egyesült Királyság tengerentúli területeit, a Turks és Caicos szigeteket sújtotta a vihar, heves esővel és óriási széllel. A Dominikai Köztársaságban emberek százai menekültek az iskolákba és templomokba, hogy menedéket találjanak, miután az árvíz és a szél miatt el kellett hagyniuk az otthonaikat. A beszámolók szerint itt egy ember halt meg az esőzésekben. Puerto Ricoban a sziget felén elment az áram és a vízvezetékeket is tönkretette a vihar, ezért 100 ezer ember vízellátása került veszélybe. Egy 62 éves nő halt meg, amikor autójával megpróbált áthajtani a megáradt folyón a főváros, San Juan közelében – számolt be az AP. Kedden több mint 80 család vesztette el otthonát Canovanas városában, ahol a folyó pillanatok alatt elöntött minden, az El Nuevo Dia újság értesülései szerint. Barack Obama, amerikai elnök kijelentette, hogy vészhelyzet van és, hogy az érintett szigetek szövetségi segítséget kapnak.

 

bbc.cok.uk

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.