Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-01-07 08:00:00

Évente félmillió csillagjáró – a szegény sorsú kicsiért

A csillagénekes gyerekek áldást hoznak

Német nyelvterületen már több mint 50 éves hagyománya van a „csillagjárásnak” és emellett az adománygyűjtésnek. Vízkeresztkor Németországban, Ausztriában, Svájcban úgynevezett csillagénekesek járják az utcákat.

Németország területén mintegy félmillió „háromkirályoknak” öltözött gyerek csillaggal a kezében kel útra, és házról házra járva énekekkel köszöntik az ott lakókat. A királyoknak öltözött gyerekek megszentelt krétával a „C+M+B” betűket írják az ajtókra, ami a három királyok nevének kezdőbetűire utal – Caspar, Melchior és Balthasar (Gáspár, Menyhért és Boldizsár), valamint a „Christus mansionem benedicat! – Krisztus áldja meg a hajlékot!” latin áldás rövidítése is. A szentelt kréta egy jel, hogy Isten áldása a csillagénekesekkel jön: a csillagénekes gyerekek évről évre viszik az áldást az embereknek, és adományt gyűjtenek a világ szegény sorsú gyermekei számára.

Így emlékeznek a bibliai napkeleti bölcsekre, akik a csillag vezetésével keletről Betlehembe érkeztek, hogy hódoljanak Jézusnak. 2012 első napjaiban félmillió csillagénekes Isten nagyköveteként jár Németország területén, és adományokat gyűjt, amelyeket minden évben a szegény országokban élő gyermekek javára fordítanak. A gyerekek a közhivatalokat, intézményeket is felkeresik, Németországban már 27 éve a szövetségi kancellár is fogadja őket.

2011-ben a csillagjárók Németországban mintegy 41,8 millió eurót gyűjtöttek. „A csillagénekesek” Gyermekmisszió (Kindermissionswerk „Die Sternsinger“) és a Német Katolikus Ifjúsági Szövetség (Bund der Deutschen Katholischen Jugend – BDKJ) a befolyt összeg segítségével 2400 gyermeksegély programot támogatott 110 országban.

1959-ben indult Háromkirályok kezdeményezés azóta világszerte a legnagyobb, a gyermekek által a gyermekekért szolidaritási akcióvá vált. 1959 óta összesen több mint 770 millió eurót gyűjtöttek, 58 700 projektet támogattak a hátrányos helyzetű gyermekek sorsának javításáért Afrikában, Latin-Amerikában, Ázsiában, Óceániában és Kelet-Európában.

 

-bcs-
(katolisch.de)

Nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.