Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-09 15:51:00

Lapos szólam a Nagy Társadalom

A brit kormányt bírálja Canterbury érseke

Éles hangvételű cikkben bírálta a brit kormány politikáját az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága, aki szerint a választók nem a kormány erőteljes költségvetési megszorító és reformintézkedéseire voksoltak.

Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán világunió első számú vallási vezetője szerint - akinek komoly feltűnést keltő írását a New Statesman című politikai magazin csütörtöki száma közli - a kormány megfelelő társadalmi vita nélkül fogott bele az átalakításokba, amivel "aggodalmat és dühöt keltett" a lakosság körében. Williams szerint a konzervatív párti miniszterelnök, David Cameron által "Nagy Társadalom" (Big Society) elnevezéssel útjára indított - az állam szerepének szűkítését és a társadalom öngondoskodásának erősítését célzó - reformprogram nem más, mint "fájdalmasan lapos szólam", és "széleskörű a gyanakvás", hogy e program valós célja "megalkuvó módon leplezni a megszorításokat".

A kormány "figyelemreméltó sebességgel" hajt végre olyan radikális, hosszú távra szóló politikai programokat, "amelyekre senki nem voksolt" a tavaly májusi parlamenti választásokon - írta Canterbury érseke. Williams megfogalmazása szerint "érthető az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy ebben az összefüggésben mit is jelent a demokrácia". A vallási vezető alig burkoltan közvetlenül is bírálta George Osborne pénzügyminiszter korábbi nyilatkozatait, azt írva: "hiteltelen eljárás" Nagy-Britannia összes jelenlegi problémájáért a Munkáspárt vezette előző kormányt hibáztatni.

Osborne nem sokkal a választások után, a Financial Times című napilapnak azt mondta, hogy a Labour-kormány "abszolút borzalmas közfinanszírozási helyzetben" hagyta hátra az országot, és az új kormánykoalíció "különböző szekrényekben mindenféle csontvázakra lel" a költségvetés állapotának felmérése során. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője csütörtökön nem kívánta közvetlenül kommentálni a canterburyi érsek cikkét, csak annyit mondott, hogy a jelenlegi kormányt "Nagy-Britannia mélyen gyökerező problémáinak kezelésére" választották meg.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.