Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-09 07:37:00

Miért hisznek tömegek az összeesküvésben?

A Bilderberg-titok: ülésezik a világkormány

Megkezdte idei ülését a Bilderberg-csoport. A világ politikai és pénzügyi hatalmasságainak minden nyilvánosságot kizáró együttlétét összeesküvés-elméletek övezik. Ezek alapja: sokan szeretnének hinni egy fejük felett uralkodó szuperhatalomban.

A hétköznapi emberek csak találgathatnak: vajon milyen döntésekre jutott ezen a héten a világ pénzügyi és politikai elitjét egyesítő, titokzatos Bilderberg-csoport? Összesküvéselméletek garmadája árasztja el a médiát azzal kapcsolatban, hogy miről is tárgyalnak és kik vesznek részt a tanácskozásokon. Tom de Castella, a BBC News munkatársa utánajárt a miérteknek, a tények: egy svájci rezidencián közel 150 vezető gyűlt össze, hogy a világ jövőjéről hozzanak döntéseket.

A csoport korábbi találkozóit rendre ötcsillagos szállodákban tartották, meghívottaik között volt Bill Clinton, Károly herceg és több tucat multinacionális vállalat vezérigazgatója. Az első találkozóra 1954-ben került sor, elsődleges célja az új világháború megakadályozása volt. Jelenleg a csoport vezetését az amerikai ex-külügyér Henry Kissinger és az EU volt alelnöke, Viscount Davignon vállalta. Azóta számos összeesküvés-elméletet társítottak az évente ülésező csoport tevékenységéhez, még az emberiség 80 százalékának kiirtása is a vádak között szerepelt.

A rémhírek mögött az ülések titkossága áll: a találkozókról ki van zárva a média és szinte semmi sem kerül nyilvánosságra. A Times rovatvezetője, David Aaronovitch azonban nemrég hangot adott véleményének, miszerint a csoport munkájába kár többet látni a valóságnál, ami nem más, mint néhány vagyonos és befolyásos ember vacsoraklubja.

Denis Healey, a csoport társalapítója szerint az emberek a konspirációk kitalálásával egyszerűen figyelmen kívül hagyják a tényt: egy informális hálózatban rejlő előnyöket. Szerinte ez a világ leghasznosabb nemzetközi csoportosulása.

A titkos társaságok iránti vonzódás a 16. század óta jellemzi a nyugati kultúrákat: ekkortól datálják a bajorországi csoportosulás, az illuminátusok működését, akik a legendák szerint e világon mindenhatóságra törekedtek, sokak szerint máig erre törekszenek. Kutatók ebbe a csokorba szedik a szabadkőműveseket is, de egyes iszalmisták még a Rotary Clubot is ide sorolják – persze az előzőekről úgy tartják: mindmáig zsidók vezetése alatt állnak.

Az Egyesült Államokban minden összeesküvések legszörnyűbbének tartják a Bilderberg-ek állítólagos ármánykodását azért, hogy az EU alááshassa az amerikaiak szabadságjogait. Persze a csoport tényleges erővel bír, az itt megfogalmazott irányvonalak messze túlmutatnak a Világgazdasági Fórum egyeztetésein, itt a politikai elit jobb- és baloldala képes együtt gondolkodni, ilyen környezetben lehetőség nyílik a gondolatok pezsgésének – állítja Andrew Kakabadse, az új Bilderberg könyv társszerzője.

A szakíró szerint a Bilderberg célja, hogy elősegítse a szabad piac és a nyugati kapitalizmus globális térnyerését. Aaronovitch szerint azonban a Bilderberg-csoportba vetett erős hit csupán fantázián alapulhat. A világkormány képzete azt sugallja, hogy számosan akadnak, akik hinni akarnak egy emberek feletti hatalomban.

 

BBC News/-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.