Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-01 21:00:00

Több mint 18 ezer ember betegedett meg a támadás következtében

9/11: tíz év után is halálos

A 2001. szeptember 11-i New York-i támadás még most is szedi áldozatait. A mentális problémák mellett, komoly fizikai tünetek is megjelentek a robbantáskor a levegőbe került por és szennyeződések miatt.

A helyzet az amerikai kormány 9/11 felügyeleti és kezelési programjából körvonalazódik, melyben a sürgősségi dolgozókat, az önkénteseket és a helyi lakosokat és panaszaikat vizsgálják. A leggyakoribb tünetek az asztma és az arcüreggyulladás, de izom és bélrendszeri problémákról is beszámoltak. Magas rangú amerikai tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy a támadások egészségügyi következményei miatt a túlélőket a korai halálozás fenyegeti. Dr. John Howard a Nemzeti Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézet igazgatója, a BBC News-nak elmondta, hogy a sok por következtében az emberek korábban meghalhatnak, mert fokozottan ki vannak téve a különböző tüdő problémáknak, mint az interstitial fibrosisnak. Ez egy csúnya lefolyású betegség, az ember tulajdonképp nem tud lélegezni, a tüdő elhegesedik és nem képes az oxigén és széndioxid cseréjére.


Sok mérgező anyag került a levegőbe

A por, ami a robbanáskor a levegőbe került és beterítette a környező utcákat, több veszélyes, vegyi anyagot is tartalmazott. A kutatók alkáli, azbeszt és nehézfém származékokat is találtak, mint például ólmot és higanyt, melyek a számítógépekből és a lámpatestekből származtak.

Közel 3000 ember halt meg, amikor a két, egyenként 110 méter magas torony megsemmisült, míg utána, a mentésben résztvevők a mérgező csapadéknak és levegőnek voltak kitéve. Akár 80 ezer ember – tűzoltók, rendőrök, sürgősségi dolgozók, vállalkozók és takarítók – halhatott meg a következményektől. A támadások után hamar jelentkeztek az első tünetek, „World Trade Center köhögésnek” nevezték el, de a tünetek mára jelentősen súlyosbodtak.

Az amerikai kormány WTC Egészségügyi Programja, melyben több mint 60 ezer embert regisztráltak, mint potenciális áldozatot, a következőkről számol be: Nem kérdéses, hogy több ezer ember szenved krónikus betegségekben, akik a tornyok mentésénél dolgoztak. A felhalmozott tudás és orvosi tapasztalat alapján elmondható, hogy sok fizikai és mentális probléma kapcsolatban áll a tornyokkal. De a legszomorúbb, hogy még ma is sok új páciens jelentkezik, akiknek eddig nem ismerték fel a panaszait és nem kezelték azokat. A legveszélyeztetettebbek a tűzoltók, hiszen ők keresték a túlélőket és a megtisztításban is óriási szerepük volt.


Az első, bizonyítottan a támadással összefüggő, haláleset

A New England Journal of Medicineben jelent meg az egyik legfontosabb tanulmány a New York-i tűzoltók egészségi állapotáról, amely szerint már hat évvel a támadások után komolyan csökkent a tüdőkapacitásuk. A megállapítás hitelesnek tekinthető, mert nem kevesebb, mint 12 781 érintett ember légzésfunkcióit vizsgálták, akiknek a támadások előtti időből is pontos mérési eredményeik voltak.

Nehezen megválaszolható kérdés, hogy vajon hányan haltak meg a porszennyezés következtében. 2006-ban egy New Jersey-i patológus hosszas detektív munka után megállapította, hogy James Zadroga a WTC-hez kapcsolódó tüdőbetegségben halt meg. Később róla nevezték el Zadroga törvénynek a 2010 decemberében elfogadott törvényt, melynek értelmében 4,7 milliárd dollárt különítettek el kutatásra, kezelésre és az áldozatok kárpótlására.


A helyszínen dolgozók tapasztalatai

A volt mentők közé tartozik Jeff Endean volt rendőr, akit a kialakult egészségügy problémái miatt nyugdíjaztak, légzési zavarok, fejfájás és homloküregi problémák kínozzák. Rosszabb napokon nagyon nehezen kapok levegőt, állandóan köhögök és mint amikor az embernek hörghurutja van, úgy fáj a köhögés – meséli Endean. A fejfájás is akkor kezdődött, azóta nem tudok futni sem, egyáltalán nem futottam 9/11 óta – sorolja tovább a panaszait a volt rendőr. A felesége szerint az állapota a gyógyszeres kezelés ellenére is folyamatosan romlik. Úgy látom, egyre rosszabbul van. Csak rövid idő választja el a fertőzéseit, néhány napra meggyógyul, de aztán újra megbetegszik. És egyre rövidül a jobb periódus és minden alkalommal rosszabb, amikor beteg – meséli tovább Endean felesége.

A közelmúltban új csoportok jelentkeztek a tünetekkel, mint például a hadsereg tagjai, akik a manhattani irodákat tisztították meg a portól. Alex Sanchezt a robbantás helyszínének közelébe hívták dolgozni 2001-ben, ahol mindent por és zöld és sárga füst borított mindent. Az volt a feladata, hogy tisztítsa ki a ventillátorokat és a szellőzőrendszert. És mit láttam a porban? Csillogó részecskéket, amiket a sötét alagútban a zseblámpám megvilágított. Tudtam, hogy mindezt egész idő alatt belélegzem és megemésztem – emlékszik vissza. Több különböző épületben dolgozott, de csak kettőben kapott maszkot a munkához. Mr. Sanchez azóta számtalan panasztól szenved, mint például nehéz légzés, fejfájás, gyomorproblémák, így végül munkaképtelennek ítélték.

Enzo Ardovini építész a romok között dolgozott, és azóta memóriaproblémákkal küzd. Elfelejtek dolgokat. Mindig elmentem a tüdő vizsgálatokra, megvizsgálták a vállamat is. Mondtam, hogy ott és lejjebb minden rendben, de a fejemmel van valami baj, azt kell megvizsgálni – meséli Ardovini. Most ő is a kártérítésre jogosultak listájára került, több ezer sorstársával egyetemben, melyre a Zadroga törvény jogosítja. Az ügyvédje, Troy Rosasco, arra hívja fel a figyelmet, hogy valószínű, hogy a támadás több következménye még csak az elkövetkezendő években jelenik meg, mint például a memória elvesztése. Ez még csak a kezdet, még tíz év után sem közeledünk a végéhez – állítja Rosasco. Még legalább 20 évig komoly problémákat okoznak a 9/11-el kapcsolatos betegségek, tünetek.

 

forrás: bbc.co.uk

 

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.