Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-16 16:29:00

Szegények, feketék, epilepsziások az áldozatok között

60 ezer áldozat: kárpótolják a sterilizált nőket

Több ezer amerikai erőszakos meddővé tételének kárpótlását tervezi Észak-Karolina állam. Az amerikai orvosok rémtettei a második világháború idején Európában elkövetett háborús bűncselekményekkel vetekednek.

Az eugenika – a kiválasztáson alapuló szaporodás – áldozatainak kártérítését tervezi az amerikai Észak-Karolina állam. Ennek az először Nagy-Britanniában virágzó, a fajok és a gének fölényének ideológiáján alapuló áltudománynak, amit később a nácik is átvettek, az Egyesült Államokban több mint 60 ezer áldozata volt 1979-ig.


Közellenségek

A leginkább akaratuk ellenére sterilizált embereknél még a demokrácia hazájának tekintett országban is azért végeztek orvosi beavatkozásokat, hogy visszatartsák a szegényeket és az értelmi fogyatékosokat a gyermekvállalástól.

Elaine Riddick, akit 1968-ban 13 éves korában megerőszakolt a szomszédja, csak egyike annak a több tízezer embernek, amely az eugenika áldozata lett. Az észak-karolinai kórházban, ahol arra készült, hogy megszülje szomszédja által nemzett gyermekét, másodjára már az állam erőszakolta meg – állítja a nő.

Kálváriája azzal folytatódott, hogy egy szociális munkás „gyengeelméjűnek” tekintette, s bejelentést tett róla az Állami Eugenika Tanácsnál, amely sterilizálásra kötelezte a fekete nőt. Tisztviselők arra kényszerítették Elaine analfabéta nagyanyját, hogy tegyen egy „x”-et unokája sterilizálásának engedélyezési nyomtatványára. Az orvosok császármetszést hajtottak végre rajta, majd sterilizálták a nőt, aki úgy emlékszik vissza a történtekre, mint egy disznóvágásra. „Megölték a gyermekeimet. Megölték azt, ami az enyém, mielőtt hozzám került volna” – mondta az asszony a brit közszolgálati BBC-nek.


Lehetséges jóvátétel?

Csaknem négy évtizeddel azt követően, hogy elvégezték az utolsó erőszakos orvosi beavatkozást Észak-Karolina állam eugenika programjának keretében, egy állami munkacsoport elkezdte annak a 2900 sterilizált személynek a felkutatását, akik becsléseik szerint még életben vannak. Az állam kártérítésben részesítené az érintetteket, bár az még nem egyértelmű, hogy a mostani recesszióban és gyengélkedő gazdsági helyzetben a törvényhozás miként támogatja majd a közpénzek ilyen célú felhasználását.

Ugyanakkor az észak-karolinai sterilizáltak kártérítése komoly precedenst is teremthet, miután 1907-től kezdődően 32 állam vezette be a „szaporodásra alkalmatlannak” vélt emberek központi ellenőrzését, s az erőszakos beavatkozások lehetőségével egészen 1979-ig éltek a hatóságok. Az áldozatok között fiatalkorú bűnözők, szexuális eltévelyedésért elítélt nők, homoszexuális férfiak, de szegény, vagy epilepsziás emberek, és afroamerikaiak, illetve spanyolajkúak egyaránt fellelhetők.


Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.