Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-10 08:02:00

AIDS: a világ egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája

34 millió ember fertőzött

A cél, hogy 2020-ra egyetlen új fertőzött és egyetlen, az AIDS-szel kapcsolatba hozható haláleset se legyen a világon, mondta Ban Ki-moon ENSZ főtitkár.

Az ENSZ főtitkára világméretű akciót hirdetett az AIDS katasztrófa megállítására. A háromnapos New Yorki-i konferenciát a HIV vírus felfedezésének harmincadik évfordulójára időzítették. Eközben Afrikai vezetők is közleményt adtak ki, amiben harcot hirdettek a világ egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája ellen. A jelenlegi felmérések szerint 34 millió ember HIV-fertőzött világszerte, és ami a legmegdöbbentőbb, körülbelül a felük nem is tudja, hogy vírushordozó.


Kevés a forrás

„Azért gyűltűnk ma össze, hogy véget vessünk az AIDS-nek” - mondta Ban szerdán az ENSZ találkozó megnyitóján. „Ha a történelemkönyvek lapjaira szeretnénk száműzni ezt a vírust, akkor bátornak és rettenthetetlennek kell lennünk. Ez azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a tabu témákkal is, a homoszexualitással, az intravénás kábítószerhasználattal és a prostitúcióval” - fogalmazott a főtitkár. Először 2001-ben tűzte ki célul az ENSZ a világjárvány megállítását. Azóta az új fertőzöttek száma 20%-al csökkent.

Világméretű összefogás és szolidaritás szükséges a járvány elleni harcban, anélkül esély sincs a sikerre, hangzott el a konferencián. Ugyananakkor az AIDS elleni harc anyagi forrásai folyamatosan csökkennek. A találkozón harminc kormány- és államfő vett részt. Az afrikai országok vezetői katasztrófahelyzetről számoltak be a régióban, szerintük jóval több pénzre lenne szükség az eredményességhez.

„Jelenleg kritikus a helyzet az anyagi források tekintetében. Nincs elég pénzünk arra, hogy eredményesen küzdjünk az AIDS visszaszorításáért” - panaszkodott Goodluck Jonathan nigériai elnők. Nigéria a földrész második legfertőzöttebb országa, Dél-Afrika után. Ali Bongo Odimba, Gabon elnöke úgy látja, a források elégtelensége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy tehetetlenek a járvánnyal szemben.

Eddig a járvány harminc éves története során 60 millió ember fertőződött meg HIV vírussal, az AIDS miatt meghaltak száma 22 millió. Jelenleg 9 millió fertőzött nem kap semmiféle orvosi segítséget, mert nincs rá pénz. Évente 1,8 millióan halnak vele a betegségbe, és ha az egészségügy források nem nőnek, és nem lesz világméretű összefogás a betegség legyűrése érdekében, akkor ez a szám csak nőni fog, állítják a kutatók.

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.