Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-09 21:00:00

Optimista adóemelés: nem lassítja a növekedést?

18 milliárdot szorítanak a franciákon

Adóemelés, ÁFA-emelés, nyugdíjkorhatár-emelés, bérbefagyasztás: a válság elkerülése érdekében 18 milliárd eurós megtakarítás indul Franciaországban. Az államháztartási hiány egyensúlyának megőrzése a fő cél.

A francia miniszterelnök szerint megszorításokra van szükség az államháztartás egyensúlyának megőrzése érdekében. Francois Fillon kormányfő nyomatékosította, hogy a csőd fogalma már náluk sem „absztrakt kifejezés”, így megtakarítási akcióba kezdenek, hogy 2016-ig komoly hiánycsökkentést könyvelhessenek el. A terv végrehajtásához teljesíteniük kell a nemzetközi pénzügyi kötelezettségvállalásokat, és meg kell tudniuk tartani az ország „tripla A” minősítését az alacsonyabb kamatozású hitelfelvétel érdekében.


Adóemelés, nyugdíjreform

– Többéves erőfeszítés áll előttünk – összegezte a részletes programot Francois Fillon. Az új csomagtól a következő két évben 18,6 milliárd eurós megtakarítást vár a kormány. Első lépésként az 5,5 százalékos áfakulcsot 7 százalékra emelnék: ez érinti a vendéglátó- és építőipart, de kivételt képez az élelmiszer-, az energia- és a rokkantsági szolgáltatások.

A kormány a 2010-es nyugdíjreform végrehajtásának meggyorsítását is tervezi: 2018-ra tervezték a nyugdíjkorhatár 60-ról 62 évre emelését, de ezt most egy évvel előbb, 2017-ben fogják bevezetni. Ez azt jelenti, hogy az 1952 és 1956 között született generációnak négy hónappal több munkát kell végeznie: ettől négymilliárd eurós megtakarítást remélnek. A 250 millió eurónál nagyobb forgalmat bonyolító cégeknek 5 százalékkal emelik meg a társaságiadó-szintjét. A köztársasági elnök és a miniszterek fizetését befagyasztják, amíg az államháztartási hiány egyensúlya vissza nem áll. A pártok is érintettek a költségcsökkentésben: állami forrásokból öt százalékkal kevesebb költhető kampányra.


Attól még nőnek

A megszorítások ellenére a miniszterelnök úgy látja, hogy az intézkedések nem gátolják a növekedést. Fillion szerint a jövőbeli befektetések, az állam infrastrukturális beruházásai, az alacsony bérekre kiszabott kedvezmény és a túlórák adómentessége nem támadható. Az ellenzéki szocialista pártnak persze más a véleménye: Martine Aubry, a párt főtitkiára szerint a gazdaságpolitikára veszélyes és szociálisan érzéketlen programot készített a kormány, ami válság felé viszi az országot. A baloldali párt szóvivője, Benoit Hamon is hasonlóan nyilatkozott: véleménye szerint a mostani kormány súlyos, 75 milliárd eurós hiányt halmozott fel.

A valódi tét az ország teljesítőképessége. A kormány 2012-es tervei szerint egyszázalékos növekedéssel lehet számolni, de más elemzők szerint az eurózóna válsága miatt ez az irányszám egyre irreálisabb. A szakértők legfeljebb 0,4 és 0,5 közötti GDP-növekedésre számítanak.


Sarkozy megítélése javul

Az elnökválasztáshoz közeledve többen bátor lépésként értékelték a meghozott döntéseket, és Francois Fillon is úgy nyilatkozott: a népszerűségvesztés elkerülése érdekében megtehették volna, hogy nem lépik meg a reformintézkedéseket, de szerinte a franciák válságkezeléssel bízták meg őket. A megszorítások megkezdésével ugyanakkor nem borítékolható előre az elnök közkedveltségének csökkenése: az előző hónaphoz képest öt százalékkal javult Sarkozy megítélése. A franciák elégedettek a köztársasági elnök Görögországgal kapcsolatos válságkezelésével, amely erőt adhat a hazai reformlépések megindításához is.

 

Sz. V.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.