Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-16 09:00:00

Hargita megye aktivizálódott

Áldatlan állapotok a monumentális Jézus-kilátó körül

Leállították a munkálatokat Kelet-Európa legnagyobb Krisztus-szobrán a székelyföldi Farkaslaka feletti Gordon-tetőn. A törvénytelenül keresztet állító ortodox-csoport tevékenységét is lefülelték a hargitai illetékesek.

A kezdeményező Pro Temp Alapítvány nem rendelkezik az építkezéshez szükséges iratokkal ahhoz, hogy monumentális Krisztus-szobrot állítsanak Farkaslaka közelében – állapította meg a székelyföldi Hargita megye főépítészi hivatala, amely leállította a turisztikai látványosság már elkezdett munkálatait.

A megyei szakhatóság szerint az alapítvány csupán egy területrendezési bizonylatot mutatott, amely előírja, hogy az építészeti tervezést övezeti rendezési terv elkészítésének kell megelőznie. Hasonló beruházáshoz továbbá szükséges a környezetvédelmi, a kulturális tárca, valamint a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség jóváhagyása is. Miután az alapítvány nem szerezte be a szükséges engedélyeket, a megyei szakhatóság büntető jegyzőkönyvet állított ki, amelyben megfogalmazták, hogy le kell állítani az építkezést. Azt csak törvényes keretek között folytathatják.


 
  
A tervezett kilátó 

Mint megírtuk, rozsdamentes acélból készült, 22 méter magas Jézus-szobrot a Farkaslaka melletti Gordon-tetőn állították volna fel a kezdeményezők. A tervek szerint a monumentális alkotás tetején kilátót is működtetnének. A Rio de Janeiróban látható, világszerte ismert műalkotásra emlékeztető szobor a székelyudvarhelyi Zavaczky Walter munkája. A látványterv szerint a tárt karú Jézus feje, keze és palástja 20 méter magas fémvázon áll majd, és összköltsége elérheti a kétszázezer eurót. A tervek szerint az építmény augusztus 21-én került volna a helyére, de a sokak által „pléh-Krisztusnak” nevezett Jézus szíve kilátó nem csak a helyieket osztotta meg, hanem megdöbbentette a megyei építészeket is.

– A Hargita Megye Tanácsának főépítészi hivatala mellett, a főépítész láttamozásának szakmai megalapozását biztosító, elemző, tanácsadó és szakértő hatáskörben tevékenykedő konzultatív testületként működő terület- és városrendezési bizottság tagjaiként megdöbbenéssel értesültünk a sajtóból, hogy 22 méter magas Krisztus-szobor építésébe kezdtek Farkaslaka község külterületén – olvasható a tanács közleményében.
 

Emberléptékűséget követelnek

A szakemberek azzal érvelnek: „alapvető követelmény, hogy építészeti szempontból koherens alkotás jöjjön létre. A vázlatterv és a kivitelezést dokumentáló fotók alapján a Krisztus-szobor a giccs fogalmát kimeríti”. A közlemény azzal szólítja meg a kezdeményezőket, hogy „önök egyértelműen elutasító választ kaptak a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség egyházművészeti bizottságától. Más engedélyeknek a beszerzését még nem is kezdték el. Az övezeti rendezési tervet még egy hatósághoz sem nyújtották be”.

A konzultatív testület tagjai ugyanakkor nyitottak a javaslat megvitatására, de elvetik az utólagos beleegyezés lehetőségét. – Székelyföld vonzerejét, beleértve a turisztikait is, javarészt az érintetlen táj, az abba simuló épített környezet, az emberléptékűség, a hagyományos tájhasználat jellemzi. Ennek védelme és szerves alakítása alapját képezi a bizottság munkájának – hangsúlyozta a műszaki tanács.
 
Ugyanakkor Hargita megye főépítésze az erdélyi magyar sajtóban kifejtette, nem látja akadályát a kilátó megépülésének, amennyiben elkészítik az övezetrendezési tanulmányt, és az a területrendezési elbírálás alapján is megállja helyét, továbbá beszereznek minden iratot, amely az építkezés megkezdéséhez szükséges. Tamás József hargitai katolikus segédpüspök a kolozsvári Krónikának korábban úgy nyilatkozott, bár az egyház nem adta áldását a monumentális alkotásra, nem is tiltotta meg kifejezetten annak felállítását.


Lefülelt ortodoxok

Időközben a Hargita megyei önkormányzat munkatársai a Gyergyói-medencében is akcióba léptek. A vaslábi polgármesteri hivatallal és a tekerőpataki közbirtokossággal együttműködve a napokban leállították a Maros forrásánál elkezdett törvénytelen építkezést, miután tudomásukra jutott, hogy az említett helyen ismeretlenek lebontották a korlátot, ásnak és betonozni készülnek. Egy körülbelül húszfős román csoport tagjai, akik sátrat vertek a helyszínen, az ott vizsgálódó hatóságok előtt nem tudták igazolni magukat, mivel a marosfői ortodox kolostorban hagyták személyi igazolványaikat, de azt állították, Bákó megyei ortodoxok, és négy méter magas keresztet szerettek volna állítani a helyszínen.

Engedéllyel ők sem rendelkeztek, így a hatósági figyelmeztetés következtében eredeti állapotába helyezték vissza a forrás környékét, majd távoztak. A megyei tanács munkatársai szerint a „táborozók” többsége kiskorú volt, hat-hét felnőtt kíséretében, akik között, ruházatukról ítélve, mesteremberek is voltak. – Minden eszközzel megvédjük a megyét, megvédjük Székelyföldet, ha kell, büntetést rovunk ki, és ha szükséges, akár buldózerrel akadályozzuk meg a törvénytelenséget – mondta a Krónikának Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, aki határozott fellépést ígért minden hasonló esetben.


Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.