Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2010-11-24 19:32:00

Schmitt Pálnak ne kelljen teológus

Nem vagyunk ám cinikusak, keresztényként úgy gondoljuk: helyénvaló, ha tiszta erőből védjük a hazát, a családot és Istent. De annak az alkotmányos kitételnek, hogy „a Szent Korona független európai államiságunk történelmileg megszentelt jelképe”; nos, ennek, ha lehetne szavazni (nem lehet), ellene ikszelnénk.

Bábel Balázs kalocsai érsek szerint a köztársasági elnöknek szüksége lenne egy teológusra. Sokak szerint nyelvi lektorra volna inkább szüksége. És nyilván érkeznek egyéb javaslatok is.

Merthogy özönlik a Sándor-palotából a sok érdekesnél érdekesebb ötlet, hogy mi legyen benne az alkotmányban. Isten, haza, család, református Luther, ilyesmi. Meg hogy az alaptörvény magából a teremtésből vezetendő le. Szórakoztató játék lehet ez az alkotmányozás, kipróbálnánk egyszer magunk is.

Nem vagyunk ám cinikusak, keresztényként úgy gondoljuk: szép, ha tiszta erőből védjük a hazát, a családot és Istent. (Jó, most kicsit cinikusak vagyunk.) De annak az alkotmányos kitételnek, hogy „a Szent Korona független európai államiságunk történelmileg megszentelt jelképe”; nos, ennek, ha lehetne szavazni (nem lehet), ellene ikszelnénk.

Szóval, egy: abszolúte nem kell a köztársasági elnöknek házi teológus. Minek?  Nem muszáj az elnöknek dogmatikával meg egyháztörténettel vesződni. Legyen az elnök rendes ember, fess és fotogén, meg persze bölcs és főleg szűkszavú. Ennyi.

Kettő: államiságunknak nincs történelmileg megszentelt jelképe, ugyanis nem létezik olyan, hogy történelmileg megszentelt.  Még ha az alkotmányba beleírjuk, akkor se létezik.

Három: az állam és az egyház rigorózusan megkülönböztetendő. A legközelebbi teokráciát ugyanis – kvázi: a keresztény kurzust – maga Jézus fogja megvalósítani e világon, amikor visszatér.

Várjuk szeretettel. Türelmesen. Kár kapkodni.

MI

Balavány György összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.