Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2011-01-26 18:07:00

Összeesküvés-gyakorlat

Az élő legenda Jürgen Habermas most azt nyilatkozta, hogy politikai hadjárat folyik a nacionalista magyar kormány részéről liberális filozófusok ellen. És: aki azt mondja hazánkban, hogy liberális, azt érti alatta, hogy zsidó. Ezzel azt állította, hogy az unió soros elnöki tisztségét betöltő Magyarországon zsidóüldözés van.
Az ésszel és a kinyilatkoztatással foglalkozó filozófiai diskurzusokon mindig egyértelművé válik, hogy a legmélyebb alapjaira reflektáló ész fölfedezi, hogy valami másból ered, és ennek a másnak a hatalmát el kell ismernie, különben elveszti az ésszerű tájékozódás lehetőségét… A szekularizmus nem semlegesség, hanem egy világkép a többi között. A szekularizált gondolkodás nem magasabb rendű a vallásosnál, nem uralhatja a társadalmat.
(Jürgen Habermas, 2004)

Van egy összeesküvés-elméletem. Jó, nem saját, most hallottam a büfében. Mielőtt rátérek, szólok: a nyugalom megzavarására alkalmas, hatásvadász, más személyek és csoportok megbélyegzésére alkalmas, a keresztény píszí határait feszegető dolgokat fogok mondani. Remélem, a Big Mother (Szalai Annamária) nem bírságol meg nagyon.

Nos: hogy a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György által elnyert félmilliárd hogyan oszlott el, még nem tudjuk, de meg fogjuk tudni remélhetőleg, mert érdekel nagyon. Ugyan Heller Ágnes azt mondta a Mancsnak, hogy a filozófusoknak nincsen másuk, mint a becsületük – ennek ellenére az eddigi adatok szerint világos, hogy ötven-hetven milliókat lehetett kapni egy az MTA Filozófiai Intézetében egy tanulmánykötetért.

Ötvenmillióból húszezer forintos, vagyis egészen horribilis flekkdíjjal is kétezerötszáz oldalnyi szöveget lehet kifizetni, ami kábé a Wittgenstein-életmű nyolcszor. Tudom, a magas todomány művelése nem sordíjas meló, de az aránytalanság égbekiáltó akkor is. Főleg egy olyan országban, ahol például a pedagógusoknak nem telik könyvre, sőt a gázszámlát sem igen tudják befizetni, ahol százszámra fagynak meg emberek egy komolyabb hidegben, ahol négyszázezer fölött van az éhező gyerekek száma. Márpedig ennyit adtak filozófusoknak, kik az előző kormány seggét nyalták szekerét tolták.

Ja, a Mancs-cikkben Ági néni – morálfilozófus ráadásul a lelkem – leszögezte: „azok a pénzek mentek valamire”. Nem édes?

Az élő legenda Jürgen Habermas most azt nyilatkozta, hogy politikai hadjárat folyik a nacionalista magyar kormány részéről liberális filozófusok ellen. És: aki azt mondja hazánkban, hogy liberális, azt érti alatta, hogy zsidó. Ezzel azt állította, hogy az unió soros elnöki tisztségét betöltő Magyarországon zsidóüldözés van. Gyorsan hozzáteszem: mikor azt mondom, hogy liberális, azt értem alatta, hogy liberális; mikor azt akarom mondani, hogy zsidó, akkor azt szoktam mondani, hogy zsidó. És a honfitársaim zöme pontosan így van ezzel. De ebben a történetben nem zsidókról és nem liberálisokról van szó, hanem pofátlan lopásról és aljas hazudozásról.

Habermas-t amúgy kolosszális gondolkodónak és nagyon tisztességes embernek tartom. Ha valakit érdekel, hogyan folyhatna szebben és gyümölcsözőbben a társadalmi párbeszéd, forduljon Habermashoz. Ha valaki azt szeretné tisztázni, hogyan néz ki a nyelvi kódok jelentésstruktúrája, forduljon (például) Habermashoz. Ha valaki tudni szeretné, mi a kereszténység szerepe Európában, és miért problematikus a szekularista mozgalom, forduljon Habermashoz. De ha arra kíváncsi, mi a helyzet Magyarországon, ne forduljon hozzá. Lehetne elemezni mostani gesztusának lélektani hátterét, hogy ugye vallásos árjanémet háttér, túlkompenzálás meg ilyenek.

A dolog azonban egyszerűbb.

Van itt egy (ein) tényleges összeesküvés. Nem elmélet, hanem gyakorlat. Habermas teljesen tájékozatlan, pontosabban félretájékoztatták, szájába adva jól ismert hazugságokat. Magyarországról rágalmazzák Magyarországot, direkt – a jelenlegi kormányt hivatásszerűen gyűlölő értelmiségiek. Ennyi. S ha most erre a viselkedésre adekvát jelzőt keresek, nem tudom hirtelen, hogy a hazaárulás túl erős-e, vagy hajszálpontos. Ezt például meg lehet vitatni – a habermasi diskurzusetikát vagy Jézus intését (Mt. 7, 12) figyelembe véve.

 

Balavány György

 

 

Balavány György összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.