Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2011-09-16 06:45:00

És ez jó szégyen

Hogy a fenébe lehet kivédeni a vádat, hogy a zsidók gyűlölik és uralmuk alá akarják hajtani a magyart, ha egy szerencsétlen hülye zsidó képes leírni, hogy „a magyar genetikusan alattvaló”?

„Az Amerikai Népszavához írt publicisztikámban szereplő mondatot: „A magyar genetikusan alattvaló” – ezúttal helyreigazítom. Helyesen ilyen mondat nincs. Örömmel értesültem, hogy a holokauszttal kapcsolatban az elmaradt bocsánatkérés ügyében helyreigazítottak mások. Ezzel az ügyet lezártam.”
Kertész Ákos

„Be vagyok zárva az anyanyelv börtönébe”.
Kertész Ákos

Hölgyeim és Uraim, a porondon Kertész Ákos, aki megírta ugyan az egyik legjobb magyar regényt, de ez mesze nem tette annyira ismertté, mint nemrégiben közölt publicisztikája.

Kertész ebben az írásban keményen beszól az MSZP-nek, égig magasztalja Horn Gyulát és Nyers Rezsőt, aztán ezt írja: „a magyar genetikusan alattvaló... se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire... Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt”.

Komoly fenntartással fogadom,  amit a jobboldal szinte egyöntetűen állít, hogy mindez a magyarság elleni gyűlöletből fakadt. Hiszen azt is írja Kertész „a magyarról”: „boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni”. Le fogják szúrni – ebben azért nemcsak vád, de féltés is van; a féltés mögött pedig mindig ott a szeretet. Csak ezt már senki nem fogja észrevenni, ugyanis „a magyar” – fájdalom – többnyire nem tud olvasni. (Mélységes tisztelet a ritka kivételnek). „A magyart” nem érdekli a szövegkörnyezet. Csak azt a szóösszetételt veszi észre, hogy „genetikailag alattvaló”. Ezt fogja idézni ezután.

Nem akarok kíméletlen lenni. De tartok tőle, ha Kertész majd meghal, „a magyar” nem azt mondja, hogy elhunyt a nagy író, hanem hogy kipurcant „a zsidó”, aki genetikai alattvalót akart csinálni belőlem. És valami perverz módon igaza lesz. Mert ez a mondat helyreigazíthatatlan, visszavonhatatlan; nem lehet jól érteni, nincs jó szándékú olvasata, és sajnos, a kontextus sem menti meg. A töredelmes bűnbánat mentené egyedül, ám mivel a kormány azonnal és fenyegetőleg felszólította erre az írót, Kertész ettől a lehetőségtől meg van fosztva. Ahogy „a magyar”, úgy természetesen Kertész sem fog parancsra gyónni.

Az írásnak az a része pedig, amikor „a magyart” teszi felelőssé a holokausztért, ugyanazt a sötét szellemiséget sugározza, mint Efraim Zuroff, mikor örül Képíró Sándor halálának; mint Kertész Imre, mikor en bloc lenácizza a magyarságot; mint Heller Ágnes, mikor kijelenti, hogy a keresztények antiszemiták; mint Elie Wiesel, amikor a keresztek eltávolítását követeli Auschcwitz-ból; vagy mint Randolph Braham, amikor azt állítja, a magyar lakosság lelkesen segédkezett deportálásban. Én ezzel a hamis, hazug, hülye zsidó hisztériával abszolúte torkig vagyok. Nem az a fő bajom vele, hogy megbélyegez és igazságtalanul általánosít, hanem az, hogy tovább gerjeszti a zsidókkal szembeni negatív sztereotípiákat.

Hogy a fenébe lehet kivédeni a vádat, hogy a zsidók gyűlölik és uralmuk alá akarják hajtani a magyart, ha egy szerencsétlen hülye zsidó képes leírni, hogy „a magyar genetikusan alattvaló”?

Volt egy másik hülye zsidó, bizonyos Jósua Názáretből. Ő annyira hülye volt, hogy meghalt az ellenségeiért. (Erre a Biblia gyakran használja a μωραίνω, vagyis bolondság –  kvázi hülyeség – szót, pl.1Kor 1,18- 3,23.) Ez a zsidó, akiben az Isten lett emberré, nem hazudott, nem rágalmazott és nem vádaskodott, pedig tehette volna. Mert bűnösök vagyunk, akár a többi nép; mert sokat vétkezünk: írástudók,  politikusok, kőfaragók és balettáncosok. Bűnös „a zsidó” és bűnös „a magyar”. Bűnösök vagyunk mindannyian, genetikailag. Próbáljuk a bűnt okosan kimagyarázni és védeni, de az Isten hülyesége, amely Jézusban megjelent, megszégyeníti az okosságunkat.

És ez jó szégyen. Elvezethet a töredelmes bűnbánatig. A bűnbánatot a politika adott esetben előírja (ami nevetséges); Isten azonban csupán felajánlja mindenkinek, mint megoldást. Úgy értem, mint igazi megoldást.

 

Balavány György

 

 

Balavány György összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.