Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szubjektív
2011-09-16 21:00:00

Az ellenzék a bankok oldalára kényszerült

Az Országvédelmi Akcióterv egyik legfontosabb politikai következménye az, hogy a pénzintézetek ellen viselt „háború” az ellenzéket a bankok oldalára tolja.

A hétfőn kezdődő ülésszak Orbán Viktor beszédével kezdődött, aki újabb akciótervet jelentett be. A hangzatos névvel ellátott Országvédelmi Akcióterv hat fejezetből áll, de a legnagyobb vihart kavaró pont az, amely lehetővé tenné a devizahitelesek számára az egyösszegű, kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztést.


A szavazóknak tetszik

Bár a döntést már néhány nappal korábban Lázár János bejelentette a Fidesz-KDNP hajdúszoboszlói frakcióülése után, Orbán Viktor hivatalos bejelentésével felbolydult a pénzügyi szektor. A BUX meredeken zuhant a miniszterelnök beszéde után, és az egyébként sem fénykorát élő OTP, valamint FHB részvények kereskedését egy egész napra fel kellett függeszteni. A nemzetközi visszhang sem maradt el: Ausztria, akinek bankjait érzékenyen érinti a döntés, erőteljesen bírálta a magyar kormányt és minden bizonnyal jogi útra tereli az ügyet és az Európai Bizottság is bejelentette, hogy foglalkozni fog a kérdéssel.

Az Orbán-kormány első éve után joggal számíthatunk arra, hogy ez nem tántorítja el a kormányt a szándékaitól és végre fogja hajtani a csomagot a nemzetközi környezet, a bankok, az ellenzék és a szakmai közvélemény akarata ellenére is. Gazdasági elemzők, szakértők vitatkoznak azon, hogy a javaslat valójában mennyit segít a bajba jutott devizahiteleseken és mekkora veszteséget okoz a bankoknak, de számunkra inkább a politikai következmények lehetnek az érdekesek.

Az látható, hogy akármekkora ellenállást vált is ki bizonyos körökből a kormány ötlete, a választókért folytatott versenyfutásban a bankok érdekeit sértő lépések sok szavazó szimpátiájának elnyerésére alkalmasak. Ebből a szempontból hasonló a helyzet, mint a különadók, vagy éppen az IMF „hazazavarása” esetében: a médiában tapasztalható széles körű elégedetlenség korántsem tapasztalható a választók körében. Sőt! Közvélemény-kutatások tanúsága szerint épp ellenkezőleg: a választók éppen ezeket a döntéseket ítélik meg a legpozitívabban.


A bankok oldalán

Az egyik legfontosabb politikai következmény viszont az, hogy a pénzintézetek ellen viselt „háború” az ellenzéket a bankok oldalára tolja. Ez a legnagyobb gondot az önmagát ismét baloldalra átkormányozni próbáló MSZP számára okozza. A szocialisták ellen sokszor hangoztatott vád volt az elmúlt években, hogy kormányon a bankok oldalán álltak az emberekkel szemben és ezt az örökséget levetni igyekvő párt a Fidesz bankellenes politikája miatt, minduntalan ismét „bankvédő” szerepben kénytelen feltűnni. 

Persze nem csak a szocialistáknak kényelmetlen a bankvédő szerep kényszere, az LMP, de még inkább a Jobbik politikai irányvonalától is távol áll ez az ellenzéki pozíció.
Tehát a Fidesz sok legyet üthet a javaslattal – még ha az igazi célt, a bajban lévő devizahitelesek megsegítését nem is valószínű, hogy eléri. Elvonja a figyelmet más problémákról, a „gonosz bankoktól” sanyargatott választópolgárok szimpátiáját elnyerve és az ellenzéket is jelentősen gyengíti ezzel.


A hét embere: Gyurcsány Ferenc

A volt miniszterelnököt minden bizonnyal jó néhány jobboldali választó szívesen látná börtönben (jónéhány politikai vicc is született a témában), ennek ellenére ez nagy veszélyeket jelenthet a kormánypárt számára. Gyurcsány Ferenc a kormány elleni harc mártírjaként könnyen a kormánnyal elégedetlen tömegek jelképévé válhat. Az előkészületek már meg is történtek: Gyurcsány tüzes hangulatú beszédet mondott a parlamentben és minden bizonnyal teátrális elemekben gazdag szereplései lesznek a jövőben is. Bár hangsúlyozta, hogy nem akar mártír lenni, de azért saját helyzetét már most Kossuth és Nagy Imre helyzetéhez hasonlította. 

Gyurcsány Ferenc politikai aktivitása eddig is politikai hasznot jelentett a Fidesznek. Megszólalásaival ugyanis nem engedi az MSZP-nek, hogy a Gyurcsány-korszak örökségétől megszabaduljon. Emellett a szocialista pártot belülről is gyengíti a nyilvánosság felhasználásával is - emlékezhetünk az elmúlt néhány hónapra, amikor szinte csak az MSZP belviszályaival foglalkozott a média. Gyurcsány esetleges elítélésével az MSZP-n belül is megszűnhetne a legfőbb konfliktusforrás és a pártnak esélye nyílna a megújulásra.


Jobbik: szó, szó, szó

A radikális párt politikusai a nyáron többször is arról beszéltek, hogy a szakpolitikai oldalukat fogják ősztől  előtérbe helyezni, ugyanis meg akarják mutatni kormányzóképességüket. A párt által eddig tolt szimbolikus ügyekkel csak a választók egy részét képesek elérni, a további szavazatszerzéshez ez kevésnek tűnik. Ennek ellenére a Jobbik továbbra is csupán szimbolikus ügyeivel képes médiafigyelemhez jutni, szakpolitikai elképzelésiről sokat nem hallunk.


Bene Márton

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.