Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-06-05 16:22:00

Digitalizálják és kiadják a Lumiére testvérek filmjeit

Vissza az Édenbe, ötmillió euróért

A L’Eden (Éden) mozi, ahol 1895-ben Louis és Auguste Lumiere első filmjeit vetítették, 1995 óta biztonsági okokból zárva tart. A munkálatok 2013-ban fejeződnek be.

Tépett tapéta, poros ülések, kikopott padlószőnyeg, a vetítővászon sehol, az emeleten elhalványodott falfestés: megállni látszik az idő a mintegy 300 férőhelyes kis teremben. Az 1892-ben épült mozi műemlék. Az újjáépítési munkák 2012 elején kezdődnek 5 millió euró értékben (1,3 milliárd forint). A megnyitást 2013 májusára tervezik, amikor Marseille Európa kulturális fővárosa lesz.


Legyen úgy, mint régen volt

A színpadtechnikában való jártassága miatt a munkával André Stern marseille-i építészt bízták meg, aki szerint az Éden a „kultúra és a civilizáció változásának genezise". Stern a belső tereknek kíván elsődleges figyelmet szentelni. Az eredeti színek helyreállítása, az átjárók megtisztítása és az 1920-ból származó 75 ülés restaurálása után a nézőterem méltó lesz arra, hogy a "világörökség része legyen" – hangoztatta az építész.

A felújítás után az Éden ismét moziként működik majd, speciális műsortervvel – mondta el Michel Cornille, a Lumiere Fivérek az Édenben nevű társaság elnöke. "Régi, helyreállított filmeket tervezünk műsorra veni, Mélies, Tati (francia filmrendezők) alkotásait." A lyoni Lumiere Intézetben nemrégiben kezdődött meg a Lumiere testvérek filmjeinek nagyfelbontású digitalizálása. A filmeket az Édennek is kölcsönadják, és 2012-ben DVD formában is megjelennek.

 

MTI


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.