Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-24 19:14:00

Erkölcsi iránymutatóként is szolgál

Új Sziget Fesztivál: itt a Gospel Sziget

Nemzetközi Gospel Fesztivál lesz szombaton Solymáron. A dicsőítő műfaj ma egyre népszerűbb, egykor azonban éppen a keresztények nevezték az „ördög zenéjének”.

Jeney Erzsébet, az esemény főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy a Gospel Szigetnek emlegetett rendezvényre több ezreket várnak. A tavalyihoz viszonyítva a színpadi fellépők száma is bővül, 12 együttes mutatkozik be és összesen 230-an énekelnek majd. Most első alkalommal Dél-Afrikából lesz hallható az ott már híres két egzotikus hangú énekes, Verona és Mary Ann - tette hozzá.

A gospel a múlt század első évtizedeiben az amerikai külvárosok templomaiban honosodott meg, ahol a hajdani néger rabszolgák utódai fejezték ki keresztény vallási meggyőződésüket közös énekszóval, lényegében az evangéliumi tanítás érzelmekkel telített zenei megnyilvánulásaként. A „gospel atyja” nem volt más, mint Thomas Andrew Dorsey, aki az 1920-as években súlyos koncentráció-zavarban és letargiában szenvedett. Püspöke terelgette a zenélés felé, mire a jazz-zongorista blues alapú keresztény dalokat alkotott: ezek „szinkópált” dallamú művek voltak nyolc ütemes blues struktúrával.

 

Postán érkezett a gospel

Mint a Mindennapi megírta, az egyház azonban nem volt lelkes az új zenét illetően. Sok lelkipásztor egyenesen az „ördög zenéjének” tartotta az újszerű, furcsa, „könnyűzenét”. A művek áhítatossága sem mentette meg az új stílust: Dorsey nem talált zenéjéhez kiadót. Ezért 1932-ben maga alapította meg az első független fekete gospel zenei kiadót Dorsey House of Music néven. A kezdetekben maga postázta dalainak 500-500 példányát a különböző gyülekezetekbe, hogy az újfajta keresztény zene meghonosodjon. E vallásos dalforma fokozatosan fejlődve a soul, a blues, a dzsessz elemeit ötvözve terjedt el az egész világon, ma már önálló irányzatot képvisel.
 


Ma már többszáz magyar együttes


„Manapság nyugaton mind többen kedvelik e zenét, a tapasztalat szerint az általános morális válság közepette a fiatalok között azért népszerű, mert szövegei erkölcsi iránymutatóként is szolgálnak. Nálunk a szocializmus korszakában e műfajt klerikális volta miatt igyekezett a kulturális vezetés elnyomni, ezért igazán az elmúlt évtizedekben bontakozott ki, ma már többszáz együttes működik szerte az országban" – jegyezte meg Jeney Erzsébet.

A szombati fesztiválon fellép többi között a kárpátaljai Credo és a csákvári Gyémánt Gospel Kórus. Különösen érdekesnek ígérkezik a varsói Sienna Gospel Kórus, amely két éve már itt járt és táncra perdítette a hallgatóságot. A Bolyki Soul és Gospel Kórus 39 taggal lép fel, az énekesek mindegyike valamilyen hangszert utánozva kelt egyedülálló zenei összhatást. A kórus vezetője, Bolyki Balázs a solymári hallgatóság köréből toboroz majd új tagokat, mert 60 fősre szeretné felfejleszteni az együttest. A fesztivál szombaton délután 3 órakor a solymári sportcentrum szabadtéri színpadán veszi kezdetét. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mi

A nyitókép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.