Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-11 19:00:00

Humor és érdekes tudományos magyarázatok

Nagy az Isten állatkertje?

Itt aztán tényleg elszabadul – ha nem is a pokol –, de jó sok állat a Bibliából. Tökéletes esti mese, lájtos vallási és tudományos tudnivalókkal körítve 4-10 éveseknek.

Klein-Varga Noémi és Nádori Gergely remek koncepciójú, három az egyben gyerekkönyvet írt, pontosabb négy az egyben, ugyanis az olvasmányok Kispál Éva egyszerre gyermekien bájos és szürreális illusztrációi által lesznek teljesek. Saját tesztelés alapján mondhatjuk, hogy a történetek és járulékos elemeik pontosan „estimesényi” hosszúságúak, kényelmesen befogadhatók és rendkívül szórakoztatóak a felnőttek számára is.

Nem lehet nevetés nélkül megállni, amikor Jónás férge fejfájásra panaszkodik, vagy egy disznó elolvad a gyönyörűségtől a tékozló fiú udvarias szavára. De az is nagyon vicces, amikor Dániel oroszlánja – megfosztatva a prófétahústól – sült galambok után kapdos, vagy az Illés etetésére rendelt hollók elkészítik a pontos menülistát (1 db. filigrán földigiliszta, 3 db. sánta sáska, 4 db. nyeszlett nyüvecske). Ezek az állatok – akik most főszerepet kapnak – folyton zsörtölődnek, csodálkoznak, maceraként élik meg, hogy a Jóisten „berántotta” őket egy Ó- vagy Úszövetségi híresség ügyébe, akiket az állatok rendre zakkantnak néznek, vagy éppen lesajnálják őket, de a végén jól eldumálnak velük s – többnyire – hepiend a vége.


Olyan, mint a pingpong és hittan 

A humor és az érdekes tudományos magyarázatok egysége szövi át a világos felépítésű munkát: mindig egy idevágó bibliai idézettel indít, amiben exponálódik az adott állat, majd az állat egyes szám első személyű monológja következik, amelyben szellemesen és önreflexív módon meséli el a bibliai személlyel (Noé, Simon Péter, Bálám, stb.) és vele megesett sztorit. Végül a teremtményre vonatkozó izgalmas adattár és biológiai leírás teszi teljessé a képet. Meglepő dolgok derülnek ki: pl. egy szamár nem izzad, de a fülén keresztül hűti magát, egy galamb 5 óra alatt képes megtenni a Budapest-Kolozsvár légi utat, egy holló képes elvezetni egy farkast az elhullott dögökhöz, hogy együtt lakmározzanak belőle, vagy egy cet verőerébe belefér egy emberfej.

Emlékszem, hogy gyerekként nyűg volt hittanra járni, s minden megoldódott, amikor a lelkész bevezette a pingpongozást óra előtt és után, közben meg diavetítéssel, énekléssel dobta fel a foglalkozást. Később a monumentális Biblia felfedezése képregénysorozaton kotlottam napokat, s nemrég vettem elő újra: meglepett, hogy elég brutális és realista ábrázolása ellenére megkapta az egyház imprimatur (kinyomtatható) pecsétjét. Ezeknek az apró húzásoknak és persze a számtalan jól feldolgozott Biblia-változatoknak köszönhetően lesz emberközelibb, fogyaszthatóbb a Nagy Könyv, ezek jelentik a bevezetést az érettebb, elmélyültebb befogadáshoz.

Örömteli, hogy fent említett szerzőink nem féltek mindezt személyes hangvételűvé tenni és humorba ágyazni, ezáltal sokkal jobban átélhetővé válnak a történetek, s még az sem probléma, hogy – ahogy a szerzők panaszkodnak – a gyerekek nem értik meg elsőre, mi is az a gödölye vagy a saru. Gördülékenyen, szájbarágás-mentesen, cseppet sem leegyszerűsítően megírt remek kis könyvecske a Nagy az Isten állatkertje, várjuk a folytatást, hiszen nagy az Isten állatkertje.

 

Simonyi Balázs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.