Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-11 14:30:00

Fontos értékeket őriznek a határon túl is

Mi a közös a jászokban és a csángókban?

Még vasárnapig tart Jászberényben a 21. Csángó fesztivál. 40 program, 20 zenekar várja az érdeklődőket. Dudás Dóra szervezővel beszélgettünk.

–  Miért pont Jászberényben ünneplik a csángókat?

– 1990-ben, az idén 40 éves Jászság Népi Együttes táncosai a magyar élő néptánc gyökereit kutatva kijutottak Moldvába, ahol azon nyomban meghívtak egy autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost és zenészt a Nemzetközi Tánc- és Zenésztáborba. Itt született meg a Csángó Fesztivál gondolata, amely rögtön nyitott is a környező országok kisebbségi kultúrája felé. A csángók mellett ma már az általánosabb erdélyi hagyományőrzésre is nagy hangsúlyt fektetünk.

– Mi köze a jászoknak a csángókhoz?

– Mind a két népcsoport őrzi a hagyományait, nagy szeretettel ápolja egyebek mellett a tánckultúrát. Igaz, a csángók sokkal nehezebb sorban élnek, nem járathatják magyar iskolába a gyermekeiket, de még csak magyar templomi misét sem hallgathatnak. Kultúrájuk felkarolásával és bemutatásával jelezni szeretnénk egész Magyarországnak, hogy fontos értékeket őriznek a határon túl is. 

– Mit gondol, mit tudnak adni a csángók a mai magyar kultúrának?

– Talán a hagyományok ápolására tudják felhívni a figyelmet. Zenéjük, táncuk ősi motívumokat idéz fel, ami bennünk is megmozgat valamit. Biztos vagyok abban, hogy nekik is sokat számít az, hogy odafigyelünk rájuk, értékeljük kitartásukat, miáltal nem érzik magukat annyira elszigetelten, egyedül.


 

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.