Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-10-03 19:30:00

A kereszténység válságát is megidézi

Megépült a világ első átlátszó temploma

Az átláthatóság alapvető követelmény a kormányokkal, közintézményekkel, és ma már az egyházakkal szemben is. De miért ne lehetne egy templom maga is átlátszó?

A fenti kérdést két belga építész, Pieterjan Gijs és Arnout Van Vaerenbergh tette fel. A Gijs van Vaerenbergh néven alkotó duónak kapóra jött a holland Z33 Kortárs Művészeti Központ 2011-es projektje, amely a közösségi terek dialógusának művészi megragadását tűzte ki célul. Az építészek a Z33 anyagi támogatásával kezdték el Limburg tartományban felépíteni templomukat, melynek szellősen egymásra rétegelt falemezei és vaselválasztói lehetővé teszik, hogy a látogató átlásson a falakon. A több mint egyhavi munkával épülő „százrétegű” templomot néhány hete lehetett először látogatni, a következő öt évben pedig a mobil installáció Limburg tartomány más vidékein is látható lesz.
 


Ez a templom egyáltalán nem elhagyatott.

Pieterjan Gijs és Arnout Van Vaerenbergh installációja az „Olvasni a sorok között” (Reading between the Lines) nevet kapta, mert az átlátszó templom koncepciója lehetővé teszi az embereknek, hogy az anyagok, formák és fények játékában folyamatosan új perspektívákat és jelentéseket keressenek. Az épület egyszerre látható és átlátható, egyszerre lehet nézni a falat, a belső teret, de akár a túloldalon feltűnő tájat is.

A sorok között olvasva nyer értelmet az is, miért választották az alkotók a templomformát. Egyfelől a játék a nyitottsággal és a zártsággal utalás a keresztény hit személyes és közösségi vonatkozásainak keveredésére. Másrészről azonban az installáció megidézi a németalföldi tájban magányosan álló templom alakját. És ez a jelkép nem csupán az épület magányára utal, hanem a kereszténység válságára is. A templomba járók számának radikális csökkenésével ugyanis vidéken egyre több az elhagyatott templom – az „árvatemplomok” felszaporodása hazánkban sem ismeretlen jelenség.


Az Eleai Vendég

A képek innen.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.