Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2010-12-02 09:48:00

Kultajánló

Hétről hétre ajánlunk programokat – híveknek és nem híveknek.

Ingyenes filmfesztivál a szegénységről

 

 

A szegénység 78 millió embert, köztük 19 millió gyermeket érint az Európai Unióban – hangsúlyozza A szociális védelemről és társadalmi befogadásról szóló 2008. évi Közös Jelentés. „A fesztivált először rendezzük meg olyan filmeknek, amelyek a szegénység arcait, valamilyen okból nehéz sorsra jutott emberek életét, történeteit mutatják be. Sok fiatal, amatőr filmkészítőre számítunk, de persze ott lesznek a profi filmesek is. A vetítések december 3-tól, péntektől vasárnapig zajlanak majd a Vörösmarty moziban és a DocuArtban, esténként pedig kötetlen konzultációkat tartunk, ahol a zsűri szedi szét darabjaira a filmeket” – olvasható a DocuArt, az Első Magyar Dokumentumfilm-gyűjtemény és Mozi közleményében. Az ingyenes fesztiválra 102 versenyfilm érkezett, a munkákat Bollók Csaba filmrendező, Dávid Ferenc szociológus (Kék Pont Alapítvány), Hajdú Eszter dokumentumfilm-rendező, Kőszegi Edit filmrendező és Stiller Ákos fotóriporter (HVG) értékeli.

 

16. Keresztyén Karácsonyi Könyvvásár

Idén is megrendezésre kerül a Lónyay utcai Református Gimnáziumban a Keresztyén Karácsonyi Könyvvásár, melyen több mint 40 keresztény könyv- és zenei kiadó, forgalmazó, valamint ajándéktárgy-készítő vonultatja fel kínálatát. A december 3-án és 4-én nyitva tartó rendezvényen mind a történelmi egyházak, mind missziós szervezetek részt vesznek. A rendezvény célja, hogy az ünnepek előtt egy helyen megtalálhatóak legyenek az amúgy szétszórtan és nehezen elérhető keresztény üzletek által kínált termékek. A vásárban szinte valamennyi keresztény könyvkiadó (52 kiállító) kínálata megjelenik. (Nyitva tartás: pénteken 14-20, szombaton 9-16 óráig)


Az élet értelme

A 2010-es veszprémi A Tánc Fesztiválján a legmerészebb koncepció díját elnyerő, Az élet értelme avagy időmúlatás 60 percben című előadást játssza december 2-án és 3-án a Tünet együttes a Mu színházban. „Mit jelent értelmesen tölteni azt az időt, ami most múlik, meg most is, meg amíg kimondom, hogy „most”, addig is?” – teszik fel a kérdést az alkotók. Az előadásban a néző egy speciális technikai megoldás segítségével döntheti el, kinek az életébe, melyik szereplő sorsába hallgat bele. Mint egy rádiós valóságshow-ban, váltogathat a folyamatosan élő műsort közvetítő csatornák között: az elkapott sorsmorzsákból így minden néző saját történetet állíthat össze, amely senki számára és egyetlen másik estén sem lesz ugyanaz. „A színházban, ahogy a hétköznapi életben is: ha mindent meg akarsz kapni, mindenről lemaradsz” – vélik az előadók.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.