Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2012-01-24 08:00:00

Nagyon fontos, hogy a művészek értsék a Bibliát

Kit hibáztassunk a szenvedésért?

Paulo Reyes lett az egyik nyertese a Faith Shorts nevű, hitről szóló rövidfilm-pályázatnak, melyet Tony Blair Hit Alapítványa rendez meg évente 14-18 évesek számára.

A globális versenyben a fiatalok hárompereces kisfilmekkel pályázhatnak, amelyekben bemutatják, mit jelent számukra a hit. A mustra lehetőséget ad a hívő fiataloknak, hogy bemutassák, hitük a jót szolgálja, nem pedig a gonoszt, ahogy az népszerű sztereotípiákban gyakran felbukkan.

Paulo munkája, az Első lépések a gyógyulás felé (First Steps to Recovery), megérdemelten nyert. A kisfilmben egy újságíró interjút készít egy kamasz fiúval, aki megingathatatlanul hisz Istenben, noha súlyos beteg. Bár beszélgetésük rövid, az újságíró a fiú vallomása nyomán felfedezi saját, addig hiányzó hitét. A háromperces klip központjában az az érzés áll, hogy a hit vigaszt és megnyugvást adhat az embereknek, amikor nagyon nehéz helyzetbe kerülnek.

Paulo, aki gyakorló keresztény, teljesen egyértelmű üzenetet szeretne közvetíteni nézőinek. „A hit nemcsak annyit tesz, hogy hiszünk abban, Isten megsegít bennünket. Azt is jelenti, hogy tökéletes bizalommal vagyunk iránta akkor is, ha nem segít” – mondja. Paulo azt meséli, ez a projekt mélyen személyes ügye volt. „Volt életemnek egy nagyon nehéz szakasza, amikor minden erőmmel Istenbe kapaszkodtam. A beteg fiú karakterét arról az emberről mintáztam, akivé ebben az időszakban válni szerettem volna: egy kicsi fiú, hatalmas hittel. A film elkészítése előtt olyan voltam, mint a filmbeli újságíró, Yasmin figurája: bizonytalan a jövővel kapcsolatban. De a filmezés segített rájönnöm, hogy Isten valóban mindent kézben tart, és ahhoz, hogy valós örömöt érezzek, és kilábaljak a helyzetemből, teljesen át kell adnom magam neki.”

A film nagyon erős üzenetet hordoz arról, hogy mit jelent a remény a nehéz helyzetekbe került embereknek, így nem csoda, hogy a világban előforduló rengeteg szenvedés nem kezdi ki Paulo hitét. „Nem hiszem, hogy az embernek minden szenvedéséért Istent kellene hibáztatnia – véli. – Úgy gondolom, az Ő természetétől idegen, hogy szenvedést hozzon. Valójában abban hiszek, hogy ő az, aki az életet adja, és ezt bőven méri. Az ellenség az, aki lop, gyilkol és pusztít. Hiszek benne, hogy ha szenved is az ember, a kínok miatt Isten felé kellene, hogy forduljon, nem pedig el Tőle."

Ha ezek a gondolatok egyesek számára provokatívnak tűnnek, akkor Paulo elérte a célt, amit filmkészítőként maga elé tűzött. „Abban a reményben írtam a filmet, hogy elgondolkodtatja majd az embereket. Filmesként az a célom, hogy kihívás elé állítsam őket, és azt hiszem, ez sikerült is.” Paulót éppen azért izgatja a film műfaja, mert gondolkodásra, vitára késztet. „Azt gondolom, a mai világban a film nagyon erős médium. A fiatalokat könnyen megragadja, amit a tévében és a moziban látnak. Annyira erős médium, hogy ha megfelelően használjuk, akkor sok dicsőséget tud hozni a mennyei királyságnak. Ha azonban tisztességtelenül használják, nagyon veszélyes lehet.”

Keresztényként Paulo a Biblia üzenetének közvetítését látja a film mint műfaj lehetőségének. „Hiszem, hogy a legkisebb részletekben, és azok közvetítésében is erő van. Szerintem a munkám megérintette az emberek szívét vallásuktól vagy hitüktől függetlenül, mert egy univerzális médiumot használtam a keresztény hit átadására.”

De a fiatal alkotó tisztában van azzal is, hogy munkájával rengeteg embert elérhet, és a keresztények számára a filmezés folyamatának fontos része, hogy megértsék, kikből áll a közönség. Azt mondja, nagyon fontos, hogy a művészek értsék a Bibliát, de az is fontos, hogy tudják, kihez szólnak: „Pál apostol első korinthoszi levelében (9,20) az áll: ’És a zsidóknak zsidóvá lettem, hogy zsidókat nyerjek meg; a törvény alatt valóknak törvény alatt valóvá, hogy a törvény alatt valókat megnyerjem.’ A legfőbb cél, hogy az embereket Krisztus felé fordítsuk. Hiszek abban, hogy tudnunk kell, kihez beszélünk, hogy jobban át tudjuk számukra adni Istent. És fontos, hogy egyszerűek és valóságosak maradjunk.”


forrás: Christian Today

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.