Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-09-03 12:30:00

Érden összefogtak a vállalkozók a művelődési házzal

Ingyen színház: családokat segítenek a kultúrához

Egy háromgyermekes család szombat délutáni színházlátogatása akár több tízezer forintba is kerülhet. Mindezt, ha Érden teszi meg, egy fillért sem kell költeni a kultúrára…

– Érd városa évek óta sokat költ a kultúrára, de szeretnénk, ha a művelődési központunkba minél több ember jutna el, ha az intézmény működése rentábilissá válna. E cél eléréséhez kerestük az eszközöket – mondta a mindennapi.hu-nak T. Mészáros András polgármester, aki szerint a sikeres kezdeményezéshez az önkormányzat, a helyi tévé és a művelődési ház partnerre talált egy magyar üzletlánc helyi egységében.

– Egyértelmű, hogy úgy lehet eredményeket elérni, ha a saját környezetünket a lehetőségeinkhez mérten föl tudjuk karolni, ugyanis ez a pozitív spirál viszi előre a gazdaságot és a kultúrát is – véli Martonosi Tamás, az egyik üzletlánc érdi centrumának tulajdonosa, aki elsőként kapcsolódott a projekthez, és kidolgozta a program gyakorlati megvalósításának részleteit.

A helybeliek szerint jó és inspiráló az ötlet, mert a „jut is marad is”-elvet megvalósítva is több programon tudnak részt venni a családok. Az érdeklődők gyakorlatilag ingyen jutnak a jobbnál jobb kulturális programokhoz, miközben a város számára nem vész el a jegybevétel, és a támogató vállalkozók is növelhetik forgalmukat.

– A kulturális események látogatottsága 25 százalékkal nőtt 2009-hez képest, a vállalkozók, ugyanis már többen csatlakoztak a rendszerhez, forgalmuk is minimálisan, de növekedett. Nagyon lényegesnek tartom, hogy ebben a támogatási struktúrában nem kuncsorog a kultúra, hanem partneri alapon működik együtt önkormányzat, kulturális ágazat és vállalkozás – állítja Szedlacsek Emília, a Szepes Gyula Művelődési Központ igazgatója, aki szerint nemcsak a cégeknek jelent reklámot a kezdeményezés, hanem általa beszédtémává vált a közművelődés is.

Megtudtuk: a példa már követőre is talált: Békés megyében a megyei intézménynél is bevezették.

 

Sz. Kiss Mária

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.