Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-09 20:20:00

A New Orleans-i hurrikán próbája

Hogyan épüljünk újjá katasztrófa után?

Katasztrófák utáni újjáépítés tervei láthatóak a pesti Bazilikában. A rendhagyó helyszínen rendezett rendhagyó kiállításon többek szerint a politika is helyet kapott.

Jó volna már egy olyan Magyarországon élni, ahol az alkotói munkához nem ér oda a politika. A pesti Szent István Bazilika – csigalépcsővel megmászható, lovagteremnek nevezett – tetőterében kiállított építészeti művek ugyanis jók. A 2001-es beregi árvíz során rommá váltak helyett felhúzott porták, a felsőzsolcai áradat levonulása után épített házak, de a vörösiszap-katasztrófa múltával rekultivált új falurész sem sebtiben összehordott fércmű. Átgondolt, az adott tájegység építészeti múltjára támaszkodó lakó-objektumokról van szó.

A Makovecz Imre nevével fémjelzett Kós Károly Egyesülés tagjai tervezték őket (nyitóképünkön az építész csapatával Devecserben). Műgonddal. Ha az 1960-as, 1970-es években ilyen típustervek alapján újult volna meg a magyar falu, talán a mai vidék élhetőségével sem lenne baj. Esztétikai értelemben legalábbis. Az organikus iskola nemzetközi hírű magyar mesterének tanítványai gyorsan reagáltak a természeti pusztításokra, és meg is valósították, amit papírra álmodtak – rapidságuk, vagy politikai hátszelük okán, a végeredmény szempontjából egyre megy.
 


Tárlat a Bazilika tetején. Kép innen.

Az újratervezett falusi porták – a kolontáriak a Balaton-felvidéken honos, a zsolcaiak pedig a kontyolt tetős, tornácos stílusban – tájba illő módon őrzik a hagyományt. (Habár a kiállításon is közzétett kommentárok között a beköltözők még így is felpanaszolják a hagyományos előszoba hiányát, vagy azt, hogy a kivitelezők nem engedték megtoldatni további helyiségekkel a házakat.)

Az egyesülés építészeti teljesítménye – a mindenféle mediterrán, alpesi, és dobozhalmozással letudott Bauhaus-os lakóparkok fényében – is magasra értékelhető. Ennek ellenére az augusztus közepéig nyitva tartó tárlat kapcsán létrejött hazai esztétikai vitákból nem maradt ki a politika. A sajtó ugyanis csak a politikai vetületeket, és az organikus iskola nemzetközi hírű mesterének udvari szállítói mivoltát firtatgatta. Holott, a Bazilika lovagtermében a hazai példák mellett kiállított, a New Orleans-i hurrikán után újjáépített városrészről készült fotókat szemlélve, bizton állítható, hogy a zsolcai, kolontári, beregi újratervezés kiállja az összehasonlítás próbáját.


Márton Félix
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.