Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-07-28 20:00:00

Csak egy jó reklámötlet?

Hajótörést szenvedtek a világ első játékmackói

Több, mint 100 éve foglalkoztatja a mackórajongókat: hova tűnt a világ első plüssmackó-szállítmánya? Ha előkerülne egy darab a 3000-ből, vagyont érne. Ha valaki látna egy 55 PB-t, kérjük haladéktalanul jelezze!

1903-ban háromezer macit szállítottak Németországból hajón Amerikába, azonban valamennyinek nyoma veszett. Állítólag a világ első játékmackóiról van szó, és ha előkerülne egy fennmaradt példány, az ma vagyonokat érne. Mi történt hát a rakománnyal? A németországi Giengenben található Steiff Múzeumban az eltűnt mackók rejtélyéről azt mesélik a gyerekeknek, hogy a játékok a tengerbe vesztek. A hajótörött játékmackók története megragadja a képzeletet, de mennyi igaz belőle?

A Steiff céget Margarete Steiff varrónő alapította a 19. század vége felé: kezdetben csak a környékbeli gyerekeknek készített puha nemezből játékelefántokat. A mackó ötletével unokaöccse, Richard Steiff állt elő, aki stuttgarti művésztanoncként a helyi állatkertben készített vázlatokat a medvékről. „A mackók előtt a gyerekek hideg és kemény porcelánbabákkal, ólomkatonákkal, bádogjátékokkal játszottak. Richard olyan ’társat’ szeretett volna adni nekik, amit szívesen tartanak a kezükben” – meséli Leyla Maniera, a Christie's aukciósház korábbi játékmackó szakértője, a Steiff cég tanácsadója.


Karl Lagerfeldnek is van Steiff macija. Kép innen.

Az első Steiff macit 55 PB-nek hívták, az 55 magasságot, a P plüsst jelentett, a B pedig azt, hogy mozgatható (németül beweglich). 55 PB-t a Lipcsei Játékvásáron mutatták be 1903-ban, de nem sokan érdeklődtek iránta – mondja Maniera. „A történet szerint Richardnak már elege volt, épp visszacsomagolta a medvéket a dobozaikba, amikor odalépett hozzá Hermann Berg, egy New York-i játékimportőr cég képviselője, aki el volt keseredve, mert egész héten nem talált semmit a vásáron, amit magával vitt volna New Yorkba. Richard épp az utolsó dobozt zárta vissza, amikor az érdeklődő megkérdezte, mi van benne. 55 PB azonnal meghódította Berget, így ott, helyben megrendelt belőle háromezer darabot, ami nagyon nagy tételnek számított abban az időben.”


Gyárat alapítani egyetlen vevőért

Az akkori Steiff gyár nem tudta teljesíteni a rendelést, ezért új üzemet hoztak létre a macigyártásra. A készítéshez használt minták ma is megvannak, de a kész játékból egyetlen példány sem került elő. „A rendelt darabok biztosan elkészültek, – folytatja a történetet Maniera – megvannak a megrendelések másolatai és a dobozok mintái, tudjuk tehát, hogy becsomagolták, és útnak indították őket, de nem tudjuk, mi történt később a 3000 mackóval.”

És a történet a tengerbe veszett szállítmányról? Gunther Pfieffer, aki négy könyvet írt a Steiff macikról, nem hisz benne. „A legenda 1953-ban, a mackó ötvenedik születésnapján bukkant fel. A szülinapi fesztiválhoz kapcsolódó kiadványban esik róla először szó – egy ügyes marketinges kolléga találmánya lehet. Szerintem nem több, mint egy jó reklámötlet” – mondja Pfieffer.


Egy 1911-es Őssteiff a Christie's aukciósházból. Kép innen.

De ha feladták a rakományt, akkor hogy lehet, hogy egyetlen mackó sem jelent meg soha az aukciósházak kínálatában? Manuela Fustig, a Steiff Múzem munkatársa magyarázata szerint „a mackó felépítése lehet az ok. A karokat és a fejet zsinórokkal rögzítették a testhez, így a maci sérülékeny volt, valószínűleg mind tönkrement.” De ő is reménykedik benne, hogy egy példány még előkerülhet. „A látogatókat mindig megkérem, nézzenek körül otthon, és ha egy furcsa, sötét színű mackót találnak, küldjenek képet róla. Mindennap reménykedve nézem meg a leveleimet, hátha talált valaki egy 55 PB-t.”

Ha valaki látná: 55 PB-ről annyit kell tudni, hogy nagyon sötét a színe, és nem olyan cuki, mint a tipikus Steiff mackók. A rajongók 399 fontért juthatnak másolathoz, de a gyűjtők álma egy eredeti példány. Maniera szerint ha előkerülne egy, az azonnal megdöntené a jelenlegi, 180 ezer fontos (kb. 55 millió forint) mackó ár rekordot.

mi

Forrás: BBC
A Steiff-reklámos nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.