Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-06-21 13:00:00

Murakami a 100 legbefolyásosabb ember között

Google: az év leghosszabb napja egy igazi világsztárral

Ma Takashi Murakami sztárképzőművész japán képregényeket és rajzfilmeket idéző figurái díszítik a világ legnépszerűbb böngészőjét. Keleti művészet az északi félteke ünnepén.

A Google Takashi Murakamit, a világ egyik legnépszerűbb művészét kérte fel a böngésző mai kicifrázására. A 2008-ban a Time magazin által a világ 100 legbefolyásosabb embere közé (egyetlen képzőművészként) sorolt Murakami tarka figurái az animére, a hagyományos japán rajzfilmekre utalnak. Az 1963-ban Tokióban született művész híres arról, hogy a tradicionális japán művészetet mixeli popkulturális elemekkel, többek között reklám- és sajtóidézetekkel.


Murakami szülötteivel

A japán művész nem csak az akadémikus, „magas" festészetet, grafikát műveli, hanem szívesen merül el a társműfajokban, így például reklámokat, lemezborítókat készít, divatkiegészítőket tervez. Többek között a Louis Vuitton-nak alkotott táskakollekciót. A pluszmunkákkal igen sok pénzt kereső Murakamit a gyűjtők is elkényeztetik: a Sotheby aukcióján 10 millió dollár felett kelnek el művei. Tavaly ősszel szobraival 15 termet töltött meg versailles-i kiállításán.


Más ez a nap

Az északi féltekén ünnepelt nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát adja (következésképpen a legrövidebb éjszakát). A nyári napforduló az északi féltekén június 21-én van (esetenként 22-én), a déli féltekén pedig december 21-én (esetenként 22-én).

A magyar népi szokások szerint már korábban is fontos ünnep volt, de a kereszténység felvétele óta Szent Iván napjához (éjjeléhez) kötik a nyári napfordulót. Kínában Li, a Fény kínai istennőjének ünnepe esik a mai napra, a hétvégi Glastonbury fesztivál pedig a druidák által kedvelt eseményre emlékezik.

mi


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.