Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-20 20:59:00

Hit nélkül az evangélium érthetetlen

Díjat kapott a keresztény gazdasági modell

A könyv „csöndes misszió” – véli Kindelmann Győző, a Szent István Társulat főszerkesztője, akit a napokban zajló Szent István Könyvhétről, az ökumenéről, a kisegyházakról és a pápa új sikerkönyvéről kérdeztük.

– Az Ünnepi Könyvhét és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után a Szent István Könyvhetet tartják a harmadik legrangosabb könyves rendezvénynek. Mi a keresztény könyvhét története?

– A rendszerváltozás körül már lehetőség nyílt rá, hogy 40 évi kényszerű háttérbe szorítottság után az évenként megrendezett Ünnepi Könyvhéten a keresztény kiadók is részt vehessenek. Ám a hatalmas kínálat között a könyveink szinte elvesztek, ezért 1993-ban arra gondoltunk, hogy próbaképpen szervezünk egy hangsúlyosabb bemutatkozásra lehetőséget adó könyvhetet a történelmi keresztény egyházak kiadóinak. A kezdeményezésnek óriási sikere és visszhangja volt, s a kezdeti 6 résztvevő után mára 31 kiadó közel 7000 könyvét találhatják meg az érdeklődők a keresztény könyvhéten.

– Karácsonykor a protestáns kiadók, az Ünnepi Könyvhét környékén pedig a katolikus kiadók tartanak könyvvásárt. Miért van szükség erre az elkülönülésre? Hol, hogyan jelenik meg az egység a keresztény és keresztyén kiadók között?

– Amikor a Szent István Könyvhetet elkezdtük, még nem volt más nagyszabású keresztény könyves rendezvény, úgyhogy az elkülönülés okára nem tudok válaszolni… Azt azonban tudom, hogyha egységesen, együttesen lépünk fel, és nem szabdaljuk szét az erőinket, akkor sokkal hatékonyabban tudunk megmutatkozni a világnak. Az egységet, szakszóval ökumenét nagyon fontosnak tartjuk, ezért is hívjuk meg a történelmi keresztény egyházak kiadóit. Sokan felteszik a kérdést, hogy miért nem nyitunk az új kisegyházak felé is? Nos, pont az egység jegyében tesszük ezt. Nem akarjuk ugyanis, hogy az egyes könyveikben megmutatkozó „teológiai egymásra mutogatás”, vádaskodás, a felszín alatt megbúvó vallási intolerancia teret kapjon. A történelmi egyházakkal más a helyzet. A nagy viták már századokkal ezelőtt lezajlottak, és ma inkább az egymás felé közeledés jellemző.


Kindelmann Győző a könyvhéten 

– Budapest egyik legforgalmasabb terén, a Ferenciek terén zajlik a Keresztény Könyvvásár. Van ennek a ténynek külön üzenete?

– Már Pál apostol is a legtöbb embert vonzó Areopáguszra ment Athénban az Evangéliumot hirdetni. Kívülről egy könyvvásár csupán üzleti vállalkozásnak tűnhet, számunkra azonban misszió. Naponta több százezren haladnak át a Ferenciek terén, és számtalanszor tanúja voltam annak, hogy egy-egy ember meglepetten felkapja a fejét, nézegeti a pavilonok feliratait, majd odalép valamelyikhez és kiválaszt magának egy művet. A könyv „csöndes misszió”. Nem harsány köztéri igehirdetés, nem rockkoncert, nem zajos felvonulás. Némán megszólítja az arra járót, majd otthon, a szoba magányában „beszél” neki Krisztusról.

– A Szent István Könyvhétre jelent meg Benedek pápa Jézus könyvének második része. Miben más a Jézus-kép, amit Benedek pápa lefest az olvasóknak?

– A Názáreti Jézus II. kötete virágvasárnaptól a feltámadásig követi nyomon Jézus életét. A pápa szakít azzal a bibliakritikai szemlélettel, mely szerint elsősorban a történelmi Jézust kell megismernünk, vagyis azokat az evangéliumi eseményeket, amelyek történelmileg, régészetileg hitelesen alátámaszthatók. Évekkel ezelőtt megjelent egy mű, melyben bibliatudósok a fenti elv alapján készítettek egy Evangélium-kiadást. Ebben fekete festékkel nyomtatták a szerintük hiteles eseményeket, és pirossal a nem bizonyítható vagy általuk hiteltelennek ítélteket. Nos, a könyv kétharmada pirossal volt nyomtatva. Benedek pápa arra hívja fel a figyelmet, hogy ez helytelen megközelítés. A történelmi Jézus mellett ugyanolyan fontos a hit Jézusa, mert hit nélkül az Evangélium nem érthető meg! Az eladási statisztikák bizonyítják, hogy a pápa jó úton jár: könyve közel másfél millió példányban fogyott el Európában mindössze két hónap alatt.

– Ezen a héten osztják ki a Stephanus-díjat is, pontosan mi célból alapították az elismerést? Idén miért pont Hárs Ernőre és Reinhard Marxra esett a választás?

– A Stephanus-díjat 1993 óta adományozzuk teológiai és irodalmi kategóriában azoknak, akik magyar nyelven publikált műveikkel hozzájárultak a keresztény szellemű kultúra és tudományosság megismertetéséhez. Idén irodalmi kategóriában Hárs Ernő költő, műfordító kapta, aki 1945 óta megalkuvás nélkül képviselte írásaiban a keresztény szellemiséget. Teológiai kategóriában Reinhard Marx, München-freisingi érsek a díjazott. Ő a Tőke című, magyarul is megjelent művével keltett nagy figyelmet világszerte. Az elmúlt száz év történelme bebizonyította, hogy mind a szocialista, mind a kapitalista gazdaságmodell csődöt mondott. Marx érsek ezért egy harmadik utat vázol fel: a keresztény gazdaságmodellt, amely az Evangélium alapján áll, és hitünk szerint nem mondhat csődöt.

Miklya Luzsányi Mónika
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.