Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-06-10 21:28:00

Spiritus Dei

Családot alapít a papokból álló együttes tagja (videóval)

Bizonytalanná vált a francia lemezeladási listák élén álló A papok nevű trió jövője, miután egyik tagjuk a családalapítás mellett döntött.

A katolikus papokból, pontosabban egy papból, egy káplánból és egy papnövendékből tavaly alakult együttes (Les Pretres) francia sanzonfeldolgozásaival valósággal berobbant a zenei életbe: első, Spiritus Dei című lemezük több mint 800 ezer példányban fogyott el néhány hónap alatt, a közelmúltban megjelent második, Gloria című albumukkal egyetemben - amelyből két hónap alatt 200 ezer példány kelt el - jelenleg is a slágerlisták élén áll.

A trió legfiatalabb tagja, a 27 éves Joseph Dihn Nguyen Nguyen (nyitóképünkön jobbra) a koncertkörutak hatására azonban úgy döntött, hogy mégsem lesz pap. "Abbahagyom a szemináriumot. Családot akarok alapítani" - mondta a Le Nouvel Observateur című hetilapnak adott interjúban. "A koncertek alatt, a közönséget látva megértettem, hogy a hitet családban is meg lehet élni. Kedvet kaptam hozzá. Hosszú volt az út, de meghoztam a végleges döntésem" - tette hozzá.

A vietnámi fiatalembert 2003-ban küldte a saigoni érsek Franciaországba, a gapi egyházmegyébe tanulni. Joseph 2007-ben fejezte be a papi szeminárium második évét, s azóta a pappá szentelés előtti "kötelező" gondolkodási idejét töltötte, amelynek során minden növendék eldöntheti, hogy tényleg a papi hivatást akarja-e választani.

"Ha ez a kaland megvilágította számára, hogy a boldogságot nem a papi hivatásban, hanem máshol találja meg, mert ugye az a legfontosabb, hogy boldog legyen... és ha ezt a házasságban találja meg, akkor mi nem tehetünk mást, mint hogy vele örülünk" - mondta a France 2 közszolgálati televízió híradójában a triót életre hívó gapi püspök.

Jean Michel di Falco Léandri a nem mindennapi együttest az egyházon belül szervezett válogatást követően hozta létre. Az elöljáró egyházmegyéje helyzetén akart javítani a trió útnak indításával: egy templom bővítéséhez, valamint egy madagaszkári iskolaprogramhoz kívánt pénzt gyűjteni. A papok novemberig mindenképpen folytatják a koncertezést: a jelenlegi felállásban azonban várhatóan november 13-án tartják búcsúkoncertjüket a párizsi kongresszusi központban, Joseph utána elhagyja társait.

mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.